Video: unde poti schia in Masivul Postavarul?

Chiar dacă sezonul de schi nu a început încă, mult nu a mai rămas până ce ne vom putea bucura din nou de activitățile de iarnă favorite. Munții din țara noastră oferă posibilități nenumărate, iar pârtiile sunt din ce în ce mai multe de la an la an, doar în Masivul Postăvarul fiind șapte.

Pe zona superioară, până în platoul Ruia, poți descoperi pârtiile Drumul Roșu, Kenzel, Lupului sau Sulinar, în timp ce pe cea inferioară puteți opta pentru una dintre pârtiile Bradul, Drumul Roșu, Lupului, Stadion, Sulinar sau Subteleferic.

Pregătirile pentru sezonul de shi din Poiana Brașov sunt în toi, mai ales că vremea pare să țină cu turiștii. Stratul de zăpadă în Postăvarul are deja câțiva centimetri buni, iar mașinile de producere a zăpezii artificiale au fost pornite. Cu puțin noroc se va putea schia inclusiv în acest weekend.

Te invităm să urmărești clipul de mai jos pentru a intra în atmosfera zilelor de iarnă petrecute pe pârtie și pentru a descoperi locurile în care poți ajunge alături de cei dragi anul acesta.

Cine este Gheorghe Samoila, colectionarul de secrete din Cetatea Rasnov

Născut practic la poalele Cetății Râșnov Gheorghe Samoilă este un pasionat al istoriei locurilor natale și a reușit să colecteze de-a lungul timpului o serie de obiecte reprezentative pentru cetate, din diferite secole.

„Mie îmi place să spun tot ce ştiu. Alţii duc cu ei secretele în mormânt, dar eu nu sunt aşa,” spune acesta într-un interviu acordat celor de la Adevărul. „La început am avut câteva monede, iar apoi, am început să strâng una câte una de unde am putut şi eu, de prin ţările prin care am umblat şi de la prieteni. Acesta a fost doar începutul. Aşa am prins gustul. După aceea, am început să caut obiecte tot mai vechi, specifice locului.”

Gheorghe Samoilă cunoaște toate secretele Cetății Râșnov, iar colecțiile sale sunt expuse chiar în interiorul acesteia, putând fi admirate de orice turist. Bărbatul în vârstă de 71 de ani este pasionat de monede, pălării, insigne, trofee, haine și unelte și este de părere că fiecare obiect poartă propria-i poveste. Cel mai vechi dintre obiectele colecționate de el este un crăițar din anul 1760, în timp ce cel mai valoros este o monedă de argint cu chipul lui Carol I.

Colecția sa preferată este cea a lucrurilor foloste în cetate în perioada interbelică și în perioada Imperiului Austro-Ungar. Din această colecţie face parte o piuă veche de 300 de ani, folosită la măcinatul făinei de grâu. Nu lipsesc nici o pereche de schiuri, vechi de 100 de ani sau un aparat foto de la 1918.

Dacă ești curios să descoperi colecțiile sale o poți face oricând, vizitând Cetatea Râșnov. Te așteptăm să ne spui cum ți s-a părut totul și care au fost obiectele tale favorite.

Sursa foto: 9am.ro

Ce trebuie sa stii despre targul de Craciun ce va avea loc in Brasov anul acesta

Ne pregătim să intrăm în atmosfera sărbătorilor de iarnă, iar anul acesta, la fel ca în fiecare an, Piața Sfatului din Brașov va găzdui un nou târg de Crăciun. Acesta va fi inaugurat în data de 1 Decembrie, zi devenită deja simbolică în ceea ce privește aprinderea iluminatului de sărbătoare. Târgul de Crăciun va lua sfârșit abia pe 13 ianuarie.

Autoritățile vor oferi spre închiriere comercianților 39 de căsuțe, dintre care 15 vor fi destinate produselor de artizanat, decorațiunilor specifice sărbătorilor de iarnă sau produselor hand-made, 20 vor fi pentru produse alimentare și 4 pentru băuturi calde precum ceaiul, cafeaua, vinul sau țuica fiartă.

Târgul de Crăciun din Brașov reprezintă deja o tradiție, iar turiștii din toată țară aleg să-l viziteze pentru a se putea bucura întâi de toate de atmosfera unică a sărbătorilor de iarnă. Momentan nu există informații suplimentare despre tot ceea ce implică activitatea celor șase săptămâni în care târgul va fi deschis, însă ne putem aștepta la o serie de concerte și spectacole tematice, precum și la inaugurarea unui brad de Crăciun.

Tu ți-ai făcut planuri pentru sărbătorile din acest an? Nu uita că te așteptăm cu oferte speciale atât de Crăciun, cât și de Revelion!

Un lift din Brasov poate fi ales cel mai bun ascensor din lume

Foto: Ionuţ Dincă | adevarul.ro

Este vorba de liftul instalat în „Tunelul Timpului” la Castelul Bran; acesta va candida la concursul internațional de desemnare a ascensorului anului 2019 și este produs de o companie brașoveană. Competiția va avea loc în Statele Unite ale Americii, iar liftul instalat la Castelul Bran este singurul din Europa de Est care a ajuns în această fază.

Cabina liftului este special proiectată pentru Castelul Bran, este unică, are un termen de garanţie de 25 de ani de funcţionare zilnică şi deţine un record deosebit: efectuează cea mai lungă cursă avizată din România, de 31,5 metri, între cele două staţii, cea de pornire şi cea de sosire.

De asemenea liftul este prevăzut cu senzori pentru detectarea seismelor, senzori de fum, temperatură, umiditate, dar şi senzori de detectare a gazelor. În cazul în care acestea se vor activa cabina va fi direcţionată spre staţia superioară. Viteza de deplasare este flexibilă pentru a putea fi adaptată nevoilor şi scenariilor media, iar în interiorul liftului s-au montat ecrane de ultimă generaţie, camere foto şi video, făcând posibilă modificarea spectacolului media ori de câte ori se va dori acest lucru.

Totodată cel denumit „Tunelul Timpului” are o lungime de aproximativ 40 de metri și ajunge la puțul fântânii, pe unde a fost liftul Reginei Maria. Datează încă din anii ’30, atunci când a fost construit la ordinul Reginei cu scopul de a face mai ușor drumul pe care aceasta, bolnavă la vremea respectivă, trebuia să-l parcurgă de la castel la parc.

Dacă nu ai apucat încă să îl vizitezi îți recomandăm să o faci cât de curând deoarece este o experiență inedită.

Ce filme poti vedea anul acesta la Dracula Festival

Foto: facebook.com/DraculaFilmFestival/

O nouă ediție a Festivalului de Film Dracula are loc la Brașov între 17 și 21 octombrie 2018. Filmele vor fi proiectate la Centrul Cultural Reduta, la Cinemateca Patria și la Cinema One, iar iubitorii genului horror vor avea ce vedea.

Patru dintre filmele care vor rula la Dracula Film Festival vor fi difuzate pentru prima dată în România, urmând a se lansa ulterior în cinematografe. Acestea sunt Overlord, Halloween, Goosebumps 2 și Night east the World. Aceste filme vor rula în afara competiţiei şi vor fi proiectate la Centrul Cultural Reduta.

Cea de-a șasea ediție a festivalului va fi deschisă în seara de 17 octombrie de filmul Halloween, iar în competiția de lungmetraj vor intra filmele Vidar the Vampire, Fornacis, Rabbia Furiosa: Er Canaro, Lost in Apocalypse, Bodrog și Children of the Fall, iar premiul pentru cel mai bun film constă în 1000 de euro.

Totodată ediția din acest an readuce în prim plan Parada Zombie, un eveniment programat seara de sâmbătă, 20 octombrie. Aceasta va porni la ora 19 din fața Centrului Cultural Reduta și va traversa orașul pe traseul Piața Sfatului – Strada Republicii – Modarom, ajungând la final înapoi în Piața Sfatului. Publicul poate participa la paradă și se poate costuma în personajul de film horror favorit, având astfel șansa de a câștiga premii speciale.

De asemenea Dracula Film Festival revine în acest an cu campania „Oamenii au nevoie de sânge! Dracula se descurcă”, prin care vor să îi convingă pe oameni să doneze sânge. Donatorii vor fi răsplătiți cu abonamente la filme, carduri cadou, invitații la cinema și sticle de vin personalizate cu eticheta festivalului.

Cum va arata noul sezon de schi din Poiana Brasov

A mai rămas puțin până la startul unui nou sezon de schi în Poiana Brașov, iar amatorii de sporturi de iarnă și senzații tari pe pârtie se pot apuca deja să-și facă planuri. Cu toate acestea veștile nu sunt neapărat bune deoarece tarifele în ceea ce privește transportul pe cablu vor crește, ca urmare a stagnării lor în ultimii trei ani.

Noile tarife vor fi începând cu iarna aceasta de 25 de lei pentru adulți și 12 lei pentru copii cu vârste între 6 si 12 ani pentru a urcare sau o coborâre simplă cu telecabina, cu 5 și respectiv 2 lei mai mult comparativ cu anul trecut. Biletul dus-întors își va păstra, totuși, prețul de 35 de lei la adulți, în timp ce pentru cei mici va crește de la 17 la 20 de lei.

Cartelele cu puncte pentru telecabină, telegondolă, telescaun şi teleschiuri vor costa 45 de lei pentru adulți, faţă de 30 de lei sezonul trecut pentru o cartelă cu şase puncte, şi 25 lei pentru copii, faţă de 15 lei. De asemenea prețul unei cartele cu 240 de puncte va fi de 570 de lei (faţă de 550 de lei), iar pentru copii va fi de 300 de lei (faţă de 290 de lei). O cartelă cu 10 puncte costă 45 de lei pentru adulţi, fiind cu 5 lei mai scumpă, iar pentru copii va rămâne la acelaşi preţ, de 25 de lei. În schimb cartela cu 20 de puncte va costa 70 de lei pentru adulţi şi 40 de lei pentru copii, scumpirea de 5 lei fiind aplicată doar în cazul cartelei pentru aduţi.

De asemenea iubitorii sporturilor de iarnă îşi pot achiziţiona şi abonamente. Un abonament pe o zi (cu urcări şi coborâri nelimitate), valabil începând cu ora 11.00, costă 120 lei pentru adulţi şi 70 de lei pentru copii; cel valabil de la ora 13.00 va costa 90 de lei, respectiv 50 de lei, iar abonamentul zilnic valabil de la ora 14.00 va costa 65 de lei, respectiv 40 de lei. Există totodată și posibilitatea achiziționării unui abonament pentru cel pentru 10 zile, care pot fi consecutive sau nu, al cărui preţ a fost stabilit la suma de 1.050 de lei pentru adulţi şi 650 de lei pentru copii.

Cum ți se par noile modificări de preț? Îți influențează în vreun fel decizia de a veni în Poiana Brașov iarna aceasta?

Cinci muzee pe care le poti vizita in Brasov

Cu prima ocazie în care ajungi în Brașov îți recomandăm să-ți rezervi măcar jumătate de zi pentru a vizita cele mai importante muzee din oraș. Pentru a-ți putea planifica traseul ți-am făcut o listă cu cinci atracții turistice culturale pe care să le bifezi în oraș.

1. Muzeul de Etnografie. A fost înființat în 1990 și le oferă vizitatorilor o incursiune în viața, istoria, cultura și etnografia orașului Brasov și a Țării Bârsei. Una dintre principalele atracții ale sale este Patrimoniul textil, o expoziție de țesături folosite în costume populare, exponente ale tradiției, modului de trăi și modei specifice anumitor perioade istorice în spațiul transilvănean.

2. Muzeul Civilizației Urbane. Se află în incinta vechii cetăți a Brașovului și este structurat pe trei niveluri, ilustrând modul de viață al locuitorilor din mediul urban timp de trei secole. Muzeul a fost inclus pe lista monumentelor istorice din România și prezintă marfuri vechi aduse de negustori aici, precum și principalele tradiții brașovene din secolul 19.

3. Muzeul Casa Mureșenilor. La baza numelui său sta o donație făcută de urmașii familiei Mureșanu, care au contribuit la deschiderea sa în anul 1968. Acesta cuprinde opere istorice și de artă, colecții de mobilier vechi, sculpturi și manuscrise ale Mureșenilor, iar în prezent se află în subordinea Consiliului Județean Brașov.

4. Muzeul Prima Școală Românească. În cadrul său a fost predată pentru prima oară limba română, în anul 1559. Astăzi muzeul are săli de clasă ce poartă numele lui Anton Pann, Diaconeul Coresi sau Junii Brașoveni și cuprind cărți, documente vechi, tiparnița lui Coresi și icoane pe sticlă. Clădirea datează încă din 1495, este construită în stil baroc și se află în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae din Scheii Brașovului.

5. Muzeul Județean de Istorie Brașov. Este situat în Piața Sfatului și prezintă turiștilor cel mai mare patrimoniu istoric al orașului. Este singurul muzeu de istorie din Brașov și cuprinde obiecte din toate epocile istorice, de la începuturile umanității până în ziua de azi. Periodic aici sunt organizate evenimente culturale precum conferințe, festivaluri și dezbateri.

Tu ce alte obiective turistice asemănătoare mai cunoști în Brașov?

Foto: ghidlocal.com

Patru activitati pe care le poti face la munte in weekendul acesta

 

Ne pregătim pentru ultimul weekend cald al acestui an, chiar dacă în ultimele zile temperaturile s-au răcit considerabil. Cu toate acestea vom avea oportunitatea de a ne bucura de o nouă zi de sâmbătă însorită înainte ca frigul să își facă simțită cu adevărat prezența. În acest sens îți prezentăm patru activități pe care le-ai putea face zilele următoare în Brașov și în împrejurimile sale.

1. Zbor cu parapanta / bungee jumping. Dacă vrei să te bucuri de senzația oferită de un zbor cu parapanta o poți face chiar în Poiana Brașov, în timp ce pentru bungee juping puteți alege varianta Cheile Râșnoavei. Ambele opțiuni reprezintă o modalitate inedită de a evada din cotidian, fie și pentru câteva zeci de minute.

2. Aventura Parc. Un parc de aventură se poate dovedi alegerea potrivită pentru a face trecerea de la sezonul cald la cel rece. Aventura Park Brașov vine în întâmpinarea turiștilor cu jocuri, tiroliene, corzi și piese din lemn, fiind destinat deopotrivă adulților, dar și celor mici.

3. Canionul 7 Scări. Este una dintre cele mai interesante atracții din zonă, iar dacă nu ai apucat să îl vizitezi până acum o poți face negreșit. Canionul 7 Scări este unic în Europa de Est și datează încă din mezozoic. Defileul este format din şapte scări din metal cu înălţimi între 2,5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări creşte.

4. Bisericile săsești. Bisericile fortificate săsești din Țara Bârsei sunt cunoscute prin amalgamul de tradiții cu care întâmpină turiștii. Iar drumul până acolo poate fi realizat simplu, cu o tură cu bicicleta pe un traseu special amenajat, adecvat oricărei persoane.

Tu ce alte alternative pentru a-ți petrece timpul liber la munte mai cunoști?

Care este drumul din Romania inclus de The Guardian in topul celor mai frumoase trasee de strabatut cu masina

Sursa: theguardian.com | Robert Ghement

În prima parte a verii ce tocmai s-a încheiat site-ul The Guardian și-a invitat cititorii să vină cu propuneri de drumuri spectaculoase, numai bune de traversat cu masina. În final au realizat un top zece ale acestor trasee, iar printre ele să găsește inclusiv unul din România. Dacă te aștepți ca acesta să fie Transfăgărășanul vei avea parte de o surpriză.

România este prezentă în clasamentul britanicilor prin drumul de la București spre Brașov și Sighișoara, alături de alte trasee din Statele Unite, Chile, Muntenegru, Islanda, Rusia, India, Australia sau Spania.

„Drumul de la Bucureşti pe DN 1 spre Braşov şi Sighişoara este extraordinar. Puteţi vedea Munţii Carpaţi, iar cea mai mare parte a drumului este înconjurată de păduri dese şi piscuri ale munţilor. Aici puteţi vedea urşi şi lupi, puteţi remarca mai multe castele, dar şi cai şi căruţe“, spune Sam Wallis pentru The Guardian.

Pe lângă călătoria cu maşina, e recomandată şi o oprire în Parcul Naţional Piatra Craiului, care oferă privelişti superbe şi multă relaxare. Acesta se întinde pe o suprafaţă de 36 de hectare pe teritoriul judeţelor Braşov şi Argeş şi are tot ce trebuie pentru a stârni curiozitatea exploratorilor. Totodată dacă alegi să parcurgi acest drum îți recomandăm să vizitezi și Prăpastiile Zărneștiului într-o drumeție de câțiva kilometri accesibilă oricărui turist. Frumuseţea şi sălbăticia locului au făcut ca Prăpăstiile Zărneştiului să ajungă şi platou de filmare. Aici s-au înfruntat Mărgelatul şi trupele arnăuţilor în „Drumul Oaselor“ şi tot aici s-au filmat şi scene din „Cold Mountain“.

Tu ai un drum preferat pe care îl parcurgi oricând cu plăcere în România?

Ce trebuie sa stii despre editia din acest an a Oktoberfest Brasov

Ediția din acest an a Oktoberfest a debutat deja la Brașov pe 6 septembrie, însă va dura încă 5 zile de azi înainte, până pe 16, astfel că e timp suficient pentru toți doritorii să vină și să se bucure de ceea ce are de oferit evenimentul. Acesta are loc în cadrul corturilor amplasate în zona fostului Stadion Municipal din Bartolomeu.

Ca în fiecare an Festivalul Berii a fost inaugurat de o paradă specială, pe traseul str. Nicolae Iorga – str. Lungă – Sens Giratoriu Bartolomeu – Calea Făgărașului – cort „Oktoberfest”. În cadrul acesteia au fost prezente peste 10 atelaje decorate specific și peste 100 de însoțitori pitorești care au dat startul festivalului.

Oktoberfest Brașov aniversează în acest an zece ani, astfel că organizatorii au pregătit pentru participanți concursuri și surprize, cu nu mai puțin de 10.000 de premii puse în joc. De asemenea special pentru această ediție a fost creată o bere nouă, numită Marlzbier, iar buna dispoziție a turiștilor este asigurată de 10 formații germane.

Cele două corturi în care se desfășoară evenimentul pot găzdui peste 11 mii de persoane, în timp ce organizatorii le-au pregătit celor mici un parc de distracții, iar celor mari o zonă de suveniruri. Turiștii prezenți pot degusta cârnăciori bavarezi, cartofi săseşti, varză bavareză şi salate săseşti, precum și zeci de sortimente ale berii germane.

De altfel cele două corturi au tematici diferite: primul, cortul Kronstadt, abordează istoria Brașovului, iar preparatul principal este “raţa pe varză bavareză roşie”, pregătit de chef Liviu Preda. Al doilea cort se numeşte “Weisen” și este cel mai mare cort întins vreodată în Brașov, fiind inspirat chiar de către cortul Oktoberfest din Munchen.

Te așteptăm și pe tine la Oktoberfest Brașov până pe 16 septembrie, să ne spui cum ți se pare și dacă ai mai fost prezent la eveniment și în alți ani.