Se organizeaza un concurs pentru pictura murala pe zidul Manastirii Franciscane Sf. Ioan

wall-mural-2292838_1920

Situată pe strada Sf. Ioan, Bierica Franciscană din Brașov este un monument istoric și arhitectural ce datează încă din secolul XV. Pe zidul acesteia urmează să fie realizată o pictură murală, iar pentru a alege un artist Asociația Carpaterra, în parteneriat cu Depoul de Artă Urbană și Mânăstirea Franciscană Sfântul Ioan, cu finanțare din partea Primăriei Municipiului Brașov au lansat un concurs.

Rezultatul final va fi reprezentat de cea mai mare lucrare de artă murală din interiorul cetății Brașovului. Pentru prima etapă a proiectului zidul mănăstirii va primi o poveste proprie cu ajutorul unei picturi desfășurate pe o suprafață totală de 160 de metri pătrați.

„Zidul se află deja în renovare până la înălțimea de 3,5 metri, iar apoi, din primele zile ale lui octombrie, timp de 10 zile echipa de artiști care va câștiga concursul va realiza pictura murală. Anul viitor, în etapa a doua a proiectului, urmează să fie pictat zidul de la înălțimea de 3,5 m până în partea superioară. Lucrarea va deveni o galerie de artă în aer liber, un punct de atracție turistică, dar și un exemplu pentru alte inițiative de acest fel”, a precizat Cătălin Cantor, manager de proiect al Asociației Carpaterra.

Data limită pentru înscrierea la concursul de propuneri este pe 27 septembrie, însă participanții sunt nevoiți să demonstreze prin CV, recomandări și imagini cu lucrări anterioare că sunt capabili să realizeze o pictură de dimensiuni atât de mari. Premiul concursului constă într-un contract de servicii pentru aplicarea lucrării câștigătoare în valoare de 10.000 de lei, la care se adaugă materialele necesare în valoare de 5.000 de lei.

Juriul care va selecta echipa câștigătoare este format din reprezentanți ai Depoului de Artă Urbană, ai asociației Carpaterra, ai Ordinului Arhitecților – sucursala Brașov, Covasna, Harghita, ai Direcției de Cultură Brașov și ai Mănăstirii Franciscane „Sfântul Ioan”.  Proiectul „Artă și poveste murală” va fi parte a mai multor evenimente conexe (workshop-uri, muzică, proiecții) din cadrul Nopții Albe a Galeriilor. De asemenea, în zilele în care va avea loc executarea picturii propriu-zise, lucrarea va fi însoțită de alte eveniment artistice (muzică, dans, etc).

Prima expozitie din Romania dedicata imprimarii 3D este organizata la Brasov

sursa foto: adevarul.ro

sursa foto: adevarul.ro

Primul eveniment din România dedicat imprimării tridimensionale poartă numele „Expoziția Viitorului în 3D” și se desfășoară în aceste zile la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov. Dacă alegi să o vizitezi poți descoperi care sunt materialele utilizate în industria printului tridimensional și ce fel de forme poate acesta realiza.

Printre exponatele regăsite acolo publicul va putea descoperi poveștile interactive produse de Tanya Marriott din Noua Zeelandă, sculptura Bloom a lui John Edmark, o secțiune a clădirii Comisiei Europene din Amsterdam realizată de DUS Architects sau seria de vaze Libero Rutilo premiată cu Platimum A’Design Awards 2017.

Expoziția va cuprinde trei zone de inovație pentru tehnologia de imprimare 3D: sectorul industrial, cel medical și industriile creative. Pe lângă obiectele propriu-zise prezente la Casa Mureșenilor, tot acolo vor avea loc și proiecții video, materiale artistice și documentare informative. Scopul proiectului este de a încuraja interacțiunea cu exponatele 3D ce vor putea fi observate îndeaproape și chiar atinse de către vizitatori.

De asemenea în zilele de 20 și 21 septembrie expoziția va cuprinde și un workshop gratuit de proiectare digitală și de introducere în 3D printing. Acesta va avea loc între orele 13:30 și 21:30 la Hub Onezero și va fi susținut de Alexandru Manolescu, doctor în inginerie industrială specializat în scannere și imprimante 3D. Participanții la workshop vor avea de efectuat diverse exerciții practice și vor învăța care sunt etapele procesului de design și proiectare 3D.

Expoziția este deschisă spre vizitare între 11 și 24 septembrie, iar intrarea este gratuită.

O noua stagiune a Operei din Brasov debuteaza in weekend in Piata Sfatului

Opera Brașov

sursa foto: opera-brasov.ro

Înființată în 1953 sub titulatura de Teatru Muzical, Opera Brașov își începe în această toamnă cea de-a 65-a stagiune. Aceasta va debuta în weekend, pe 9 septembrie, atunci când Piața Sfatului va găzdui de la ora 19 concertul extraordinar „Farmecul Operei”, dedicat Fecioarei Maria, ocrotitoarea orașului.

Concertul susținut de soliștii, corul și orchestra Operei Brașov va parcurge opere celebre compuse de Verdi, Strauss, Mascagni sau Kalman, precum și creații românești. Printre titlurile pe care le puteți asculta sâmbătă în Piața Sfatului se numără Rigoletto, Il Trovatore, Voievodul țiganilor, Contesa Maritza, dr și mult așteptata premieră a acestui sezon, opera Bal mascat. Intrarea la eveniment va fi liberă.

De asemenea luna octombrie va fi dedicată exclusiv celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet din Brașov, iar programul din luna septembrie al Operei poate fi consultat pe site-ul oficial al acesteia.

Brașovul este unul dintre acele orașe ale României ce a ales întotdeauna să pună accent pe cultură prin evenimentele sale, iar noi credem că participarea la unul dintre spectacolele Operei este un aspect ce trebuie bifat de fiecare turist în parte, în special datorită istoriei de peste 60 de ani de care se bucură instituția de față.

Pentru cazare în Poiana Brașov te invităm să consulți ofertele noastre speciale, iar pentru a fi la curent cu evenimentele ce au loc în Brașov și în împrejurimi îți recomandăm să urmărești constant blogul nostru și pagina de Facebook Rizzo Boutique Hotel.

Doua povesti mai putin cunoscute despre Biserica Neagra din Brasov

Biserica Neagră

Sursa foto: blog.hotelguru.ro

Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale Brașovului este fără îndoială Biserica Neagră, cea care a fost al doilea cel mai fotografiat obiectiv turistic din România în 2016. Despre lăcașul religios se știu multe lucruri, însă poate la fel de multe sunt și poveștile pe care acesta le ascunde. Construcția bisericii a început în anul 1383, iar de atunci a reușit să adune asupra ei o mulțime de legende care o transformă astăzi într-un punct de interes pentru turiștii de pretutindeni.

Poate nu știai, dar undeva în vârful bisericii se regăsește statuia unui copil ce pare că stă aplecat, un lucru deloc obișnuit pentru o astfel de construcție. Deși motivul amplasării sale acolo este necunoscut, există legende despre ceea ce ar putea ea însemna. Mulți consideră că statuia înfățișează un ucenic ce lucra la construcția bisericii ce a fost ucis de un meșter temător că acesta i-ar putea lua locul. Atunci când meșterul a aflat că băiatul îl admira și vorbea frumos despre el a fost cuprins de remușcări și i-ar fi ridicat o statuie, fix înainte să-și recunoască fapta și să fie condamnat la moarte.

O a doua legendă vorbește despre un accident ce s-ar fi petrecut în timpul ridicării bisericii, atunci când fiul unui meșter a căzut chiar sub privirea tatălui său. Îndurerat, acesta a ridicat statuia dedicată băiatului, exact în poziția în care l-a văzut pentru ultima oară în viață.

Cum spuneam, multe povești ce gravitează în jurul Bisericii Negre pot contribui la istoria sa, însă parcă niciuna nu o face atât de mult precum cea despre cimitirul aflat în curte, care ar putea schimba chiar anul de „naștere” al Brașovului. În urmă cu aproximativ 5 ani acolo s-au găsit peste 1.400 de morminte, însă două dintre ele au atras atenția în mod special arheologilor: este vorba despre două morminte ce par a fi atât de vechi încât ar fi posibil chiar ca istoria Brașovului să pornească cu mult înaintea scrierilor din documentele oficiale. Deși prima atestare istorică a orașului datează din anul 1235 se pare că Brașovul ar fi mai vechi cu 50 de ani.

Acestea sunt doar unele dintre legendele ce gravitează în jurul Bisericii Negre, însă dacă știi și altele noi abia așteptăm să le aflăm!

Care e legenda din spatele stemei Brasovului?

Stema Brașovului

Sursa foto: Monica Toderic / Flickr.ro

Dacă ești brașovean sau pasionat de istorie cu siguranță știi cum arată stema Brașovului, un simbol inedit pe harta României. Ba chiar e posibil s-o fi văzut în repetate rânduri atunci când ai ales să vizitezi orașului, poate fără să-i acorzi prea mare atenție. Stema Brașovului are o istorie de peste o mie de ani și datează din vremea Regelui maghiar Solomon, ce a domnit peste aceste ținuturi între anii 1063 și 1074.

Legenda spune că în acea perioadă actualul teritoriu al Brașovului era amenințat de un popor de invadatori violenți. Aceștia erau denumiți „cumani” și, se spune, l-au urmărit pe Regele Solomon până într-o pădure. Odată ajuns acolo regele și-a dat jos coroana și a așezat-o peste un trunchi de copac pentru a nu fi recunoscut.

Ideea sa a funcționat, iar atacatorii au crezut că regele a căzut într-o prăpastie și a murit. Mai mult, Solomon nu doar că a reușit să scape de cumani, ci a reușit să-și păstreze și bogățiile. Sute de ani mai târziu un țăran care mergea prin pădure pentru a culege lemne de foc a găsit coroana exact în locul în care acum se află Casa Sfatului și a dus-o la Biserica Neagră. Brașovul a căpătat astfel numele nemțesc Kronstadt, sau „Orașul Coroanei”.

Actuala stemă a orașului a suferit mai multe schimbări de-a lungul timpului, astfel că în 1353, de exemplu, ea era reprezentată de o coroană cu fleuroane în formă de crin, însoțită de o floare de crin. abia în secolul 15 a apărut și trunchiul de copac, însă varianta curentă datează din anul 1996. Aceasta conține un scut albastru pe care apare un trunchi de copac cu 13 rădăcini argintii ce ies dintr-o coroană aurie cu trei lobi.

Doua evenimente la care poti participa weekendul acesta in Brasov

Ți-ai propus să ajungi prin Brașov în acest weekend? Dacă da, atunci probabil că te vei bucura să afli că vor avea loc două evenimente dedicate zonelor de muzică și film la care vei putea participa. Dacă nu, atunci poate vrei să te mai gândești o dată la posibilitate.

Între 18 și 20 august în oraș va avea loc cea de-a treia ediție a Tribute Festival, dedicat iubitorilor muzicii rock și nu numai. Festivalul va avea loc în aer liber în zona Stadionului Municipal și promite multă muzică bună cântată live de nu mai puțin de 11 trupe tribut, atât din țară, cât și din străinătate. La ediția de anul acesta vor fi prezente trupe precum The Rock, ce realizează concerte tribute AC/DC, din Anglia vor veni cei de la Guns 2 Roses, iar din Ungaria Scorpions Tribute Band.

Participanții la festival vor avea acces inclusiv la o zonă de relaxare unde vor fi organizate diverse activități, precum și la delicatese culinare. Intrarea la Tribute Festival este gratuită.

Pentru iubitorii filmelor va exista Caravana TIFF, ce se va afla în Brașov în același interval: între 18 și 20 august. Aceasta se află în prezent într-un turneu prin țară, iar în weekend se va afla în Piața Sfatului, acolo unde va fi proiectat în fiecare dintre cele trei zile, începând cu ora 21:30 câte un film ce a rulat la TIFF.

Caravana va debuta vineri cu documentarul Planeta Petrila, cel care a câștigat Premiul Publicului Cinepub și va fi urmată sâmbătă de producția de dragoste Povestea Iubirii, o ecranizare a bestsellerului cu nume omonim. În ultima zi cei prezenți vor putea vedea biografia Dalida, dedicată artistei care a vândut peste 130 de milioane de discuri în întreaga lume.

Cele două evenimente fac ca weekendul care vine să fie deosebit de atractiv din punct de vedere turistic, astfel că vei reuși să bifezi două realizări în doar trei zile: să te bucuri de filmele de la TIFF și să asculți muzica unor trupe legendare.

Proiectul cultural Istorie si Muzica are loc in aceste zile la Cetatea Fagarasului

Între 9 și 12 august Cetatea Făgărașului va găzdui proiectul „Istorie și muzică”, unde vor fi organizate diverse evenimente, expoziții, lansări de carte sau conferințe, precum și concerte de muzică clasică.

Acesta își propune să prezinte publicului larg diverse evenimente istorice, precum lupta de rezistență anticomunistă din zona Munților Făgăraș, fenomene din viața culturală cum ar fi transformarea artei în propagandă politică sau suprimarea libertății de exprimare. Pentru a se recrea imaginea României din prima parte a perioadei comuniste vor fi folosite documente și fotografii din cadrul arhivei CNSAS, Arhivelor Naționale ale României, dar și arhive personale.

Proiectul vrea de asemenea să promoveze muzica clasică în rândul tinerilor, în special în Făgăraș, acolo unde conexiunea dintre publicul larg și acest segment muzical este îngreunată de lipsa unei filarmonici. La Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” vor fi organizate și lansări de carte pe durata celor patru zile de desfășurare a evenimentului „Istorie și muzică”.

Evenimentul are parte de intrare liberă pentru toată lumea, iar programul complet poate fi consultat pe site-ul fagarasultau.ro. Dacă ai în plan să-ți petreci timpul în aceste zile în zona Făgărașului poate vrei să iei în considerare și vizitarea acestuia pentru a-ți îmbogăți cultura generală și a descoperi noi aspecte ale istoriei și valorilor românești.

sursa foto: turistintransilvania.com

sursa foto: turistintransilvania.com

Cum puteti ajunge pe cel mai inalt varf locuit din Romania

sursa: romaniamegalitica.blogspot.ro

sursa: romaniamegalitica.blogspot.ro

Poate nu știați, dar cel mai înalt vârf locuit din România este Vârful Omu, aflat la o altitudine de 2.505 metri. Acesta este de asemenea și al șaselea cel mai înalt vârf din țară, precum și cel mai înalt punct al Masivului Bucegi. Acolo se află atât Cabana Omu, cât și Stația Meteorologică Vârful Omu, ce este considerată de mulți drept locul cel mai înalt din România populat permanent.

De aceea dacă vreți să ajungeți acolo în viitorul apropiat trebuie să știți că urmează demararea unui proiect de reabilitare a traseului montan care să facă din expediția turiștilor una mai sigură. Proiectul se va derula în trei etape, urmând să se finalizeze în luna septembrie a acestui an. În prima etapă vor fi refăcute marcajele de pe segmentul Bușteni – Pichetul Roșu, în a doua se va asigura traseul de la Pichetul Roșu la Cabana Mălăiești, iar în cele din urmă se va amenaja și platoul turistic Vârful Omu.

Pentru a ajunge pe Vârful Omu puteți opta între mai multe trasee ce durează între 6 și 12 ore. Spre exemplu traseul Buşteni – Pichetul Roşu – Tache Ionescu – Cabana Mălăieşti – Vârful Omu durează aproximativ 10 ore, are 15 kilometri și este unul dintre cele mai impresionante trasee din zonă. Este recomandat ca traseele marcate să fie parcurse exclusiv în compania unor ghizi profesioniști, tocmai din cauza faptului că în prezent multe marcaje sunt incomplete și greu de urmărit, în special pe zona cuprinsă între Cabana Mălăiești și Vârful Omu, cea considerată și cea mai dificilă.

Anual peste 5 mii de persoane escaladează aceste trasee, ajungând la Cabana Mălăiești. Cu toate acestea trebuie să fiți atenți la traseele interzise pe timpul iernii, indiferent de starea marcajelor.

Pentru aceia care preferă un drum lejer în favoarea urcărilor montane există telecabina din Bușteni, care duce până la Babele și la 10 minute distanță de Sfinx. De acolo și până la Vârful Omu traseul mai are doar două ore și este unul ușor, de platou.

Ce reprezinta conceptul de slow travel, un stil de a calatori din ce in ce mai popular

boots-181744_1280

Într-o lume din ce în ce mai agitată, în care toată lumea se grăbește și pare că până și vacanțele sunt făcute pe fugă a apărut conceptul acesta nou numit „slow travel”, în care turiștii aleg să se bucure de călătoriile lor în adevăratul sens al cuvântului. Ideea de slow travel, deși nu are un echivalent în limba română poate fi adaptată conform expresiei „călătorii cu încetinitorul”. Turiștii care aleg să practice acest lucru preferă experiențele în favoarea peisajelor și calitatea în favoarea calității.

Pasionații de slow travel aleg să se bucure de compania localnicilor din zonele în care călătoresc, să savureze o masă alături de ei și să facă schimb de experiențe. Astfel reușesc să afle cât mai multe despre stilul lor de viață, despre obiceiurile pe care le au și cultura de care aparțin. Doar așa pot spune c-au rămas cu ceva concret în urma acelei vacanțe, dincolo de multitudinea de poze cu peisaje și monumente turistice care marchează doar o prezență într-un loc anume.

Conceptul de slow travel se bazează pe conexiunea dintre oameni și pe descoperirea culturilor locale, dar reprezintă de asemenea și o stare de spirit: nu poți alege un astfel de stil de a călători dacă îți lipsește răbdarea și pasiunea pentru ceea ce faci ori dacă ești grăbit să vizitezi cât mai multe locuri în cât mai puțin timp.

Fenomenul de slow travel a prins contur și în România, în special în Brașov, deoarece foarte mulți turiști străini aleg inima României pentru a descoperi obiceiurile și tradițiile locale. Aceștia vin aici pentru arhitectura locală, pentru a urca pe dealurile din împrejurimi sau chiar pentru a descoperi prima școală românească. În acest sens cartierul Șchei este o destinație excelentă.

Tu ce fel de călător ești? Cum îți place să-ți petreci concediul și ce fel de zone de atrag cel mai mult?

Ce trebuie sa stiti despre Canionul Sapte Scari, locul vizitat inclusiv de o echipa Discovery

sursa foto: wowmom.ro

sursa foto: wowmom.ro

Canionul și Cascada Șapte Scări se află în Masivul Piatra Mare, la aproximativ 15 kilometri de Brașov. Despre el se spune că datează încă din perioada mezozoică și că ar fi adăpostit dinozauri. Geologii care au analizat fosilele din stâncă afirmă că partea de jos a canionului, de culoare galbenă, a fost formată în jurasic în timp ce partea superioară în triasic.

De fapt canionul este un defileu săpat în calcar, cu o lungime de 160 de metri și aflat la o altitudine de peste 1.000 de metri. După cum îi spune numele este format din șapte scări de metal cu înălțimi între 2,5 și 15 metri; atunci când volumul de apă al pârâului Șapte Scări crește acestea devin adevărate cascade. Drumul de acces este ușor de parcurs inclusiv de către copii și nu necesită echipament special, ci doar bocanci de munte. Până să ajungeți la canion veți putea admira potecile din jur, o pădure deasă și un râu, la fel cum vă veți putea bucura de liniștea ce le înconjoară.

Datorită zăcămintelor de metal aflate pe anumite porțiuni ale canionului, acesta devine chiar și mai spectaculos iarna decât vara. Fiecare izvor ce iese din canion îngheață, iar țurțurii capătă diverse culori de verde, galben sau roșu. Fenomenul a fost filmat inclusiv de o echipă de la Discovery, venită special pentru acest lucru.

Conform legendei, canionul era locul în care tinerii din satul Baciu își aduceau iubitele pentru a le supune la două încercări. Prima era aceea de a merge în pași de plimbare până la canion tocmai pentru a le testa rezistența, iar mai apoi aveau să rămână împreună o noapte acolo. Scopul celei de-a două probe era să vadă dacă pot sta împreună în acea noapte fără să se certe, iar cei ce reușeau considerau că erau meniți să fie împreună pentru totdeauna.

Mai jos puteți viziona un material realizat pentru canalul TVS Brașov care promovează peisajele oferite de Canionul Șapte Scări.