Tiroliana de la Canionul 7 Scari va fi prelungita pana la Dambu Morii

Foto: Ionut Stoica | Youtube

Sistemul de tiroliene de la Canionul 7 Scări are în prezent 2,17 kilometri și urmează să fie extins cu încă 1,6 kilometri până la intrarea trasului turistic „Drumul Familiar” din Dâmbu Morii. Acesta va avea în total 35 de segmente de tiroliană, în timp ce din noul tronson cel mai lung segment va avea 205 metri.

„Extinderea sistemului de tiroliene şi construirea noului foişor costă 220.000 lei, fără TVA, iar finanţarea este asigurată integral din bugetul regiei. Ne-am propus ca în 15 august să punem în funcţiune şi noul tronson, dar totul depinde de vreme. În ultima perioadă, din cauza ploilor, lucrările au avansat destul de încet”, au anunţat reprezentanţii Regiei Pădurilor Săcele, conform bzb.ro.

Pe toată distanța trasului, cel mai lung tronson are 305 metri, în timp ce tronsonul cel mai scurt are 47. Acestea au o înclinație între două și patru grade, iar pentru cei mici există și două trasee cu grad redus de dificultate. Prețul unui bilet este de 50 de lei de persoană pentru traseele lungi și 20 de lei pentru cele destinate copiilor.

Canionul 7 Scări este un loc unic în Europa de Est și datează încă din mezozoic. Există povești ce atestă că inițial acesta a servit drept fundul unei mări și a fost populat de dinozauri. Lungimea defileului este de 160 de metri și are o diferență de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 1.050 de metri. Canionul este format din șapte scări din metal ce se transformă în cascade atunci când volumul de apă al pârâului Șapte Scări crește. De altfel acesta este și motivul din spatele denumirii sale.

Poți descoperi priveliștile oferite de tiroliana de la Canionul 7 Scări în clipul video de mai jos.

Șapte festivaluri la care poti participa in acest an in Brasov

Atât pe durata verii, cât și în toamnă turiști care vor fi prezenți în Brașov se vor putea bucura de o mulțime de festivaluri. Consiliul Județean a aprobat organizarea a nu mai puțin de 17 proiecte culturale, majoritatea fiind destinate Centenarului Marii Uniri. În cele ce urmează am selectat șapte titluri care s-ar putea să te intereseze.

Brașov Jazz & Blues Festival va avea cea de-a șasea ediție în acest an și îi va întâmpina pe turiști cu muzică jazz și blues live, susținută de artiști locali, cât și internaționali. Prima zi a festivalului va fi dedicată jazzului românesc cu ocazia celebrării Marii Uniri.

Amural Festival Vizual este cel mai mare festival dedicat artelor vizuale din România. Acesta durează patru zile și aduce împreună lucrările unor artiști din domeniile artelor vizuale cum ar fi ilutrațiile, fotografia, designul, filmul, animația sau proiecțiile video.

C’Art Fest – Festivalul Internațional de Artă Cristian se află anul acesta la ediția cu numărul cinci. În cadrul său vor avea loc atât evenimente artistice, cât și conferințe și dezbateri pe tema multiculturalității în spațiul românesc.

Festivalul de Film și Istorii Râșnov sărbătorește în 2018 ediția cu numărul 10. Acesta cuprinde secțiuni de muzică și film, expoziții, un târg de carte, dar și o școală de vară și urmează să aibă loc la Râșnov între 20 și 29 iulie.

Les Films de Cannes a Brașov își desfășoară în acest an cea de-a doua ediție și vizează prezentarea unor filme din selecția oficială a Festivalului de la Cannes 2018. Va avea loc între 1 și 3 noiembrie la Centrul Cultural Reduta și vor fi prezentate de criticul de film Irina Margareta Nistor

Dracula Film Festival a ajuns deja la cea de-a șasea ediție. Festivalul durează cinci zile și cuprinde proiecții de filme fantastice, horror, filme ce au ca temă personajul lui Dracula, dar și filme pentru copii. Pe lângă acestea Dracula Film Festival oferă turiștilor și conferințe tematice.

Festivalul Săptămâna Haferland, dedicat promovării culturii satelor săsești din Județul Brașov va avea loc între 2 și 6 august. Prin intermediul acestuia vor fi promovate dansuri săsești, românești și maghiare, dar și opere muzicale ale compozitorilor transilvăneni.

Tu la ce festivaluri ți-ai propus să ajungi în acest an?

Pendulul de la Cheile Rasnoavei este visul turistilor pasionati de adrenalina

Sursa foto: Youtube | Furdui Filip

Dacă ești atras de senzația de adrenalină atunci mai mult ca sigur vei găsi ceva pe placul tău la Cheile Râșnoavei, acolo unde se află un leagăn uriaș, cu o amplitudine maximă de peste 100 de metri. Pe lângă acesta locul găzduiește și cea mai înaltă tiroliană din țară și îți permite să sari de la peste 100 de metri înălțime.

Pendulul respectiv este instalat între pereții Cheillor Râșnoavei, la o amplitudine maximă de 110 metri și la o înălțime de balans de 60 de metri. Dacă ai suficient curaj și o mică doză de nebunie, dar și dacă vei respecta instructajul primit anterior te vei putea lansa în gol și te vei putea bucura de o senzație unică. Prețul unei astfel de activități este de 100 de lei. Îți poți face o idee mai detaliată despre ce implică urmărind clipul de mai jos.

Cheile Râșnoavei te așteaptă și cu alte activități asemănătoare. Una dintre ele este instalația de bungee jumping aflată la peste 100 de metri înălțime, fiind astfel una dintre cele mai înalte din Europa. Costul unei sărituri de la 40 de metri este de 100 de lei, în timp ce pentru experiența completă îți recomandăm să faci o încercare de la 140 de metri, contra sumei de 150 de lei.

Nu în ultimul rând aici poți găsi cea mai înaltă tiroliană din România. Are 137,5 metri înălțime și 147,2 metri lungime. Ea este recomandată tuturor categoriilor de vârstă, însă dacă nu vrei să te încumeți la înălțimi prea mari poți încerca o tiroliană mai mică, aflată la 40 de metri. Prețurile sunt de 70 și respectiv 30 de lei.

Saptamana aceasta Poiana Brasov gazduieste vibrante!festival

În perioada 17-24 iunie 2018 Brașovul va găzdui ediția a patra a festivalului de muzică clasică și arte vibrate!festival. Acesta încearcă să prezinte muzica clasică dincolo de cadrele convenționale și să o aducă mai aproape de oameni. Toate concertele se întâmplă în locații surprinzătoare, de la muzee la spații în aer liber și de la cafenele la terenuri de tenis.

În anul Centenarului festivalul se inspiră din compoziția vizionară a lui George Enescu, Preludiu la unison. Așa cum diferitele instrumente ale orchestrei se reunesc într-o singură melodie în această piesă unică, ediția 2018 reunește sunetul, dansul și culoarea în spațiile cele mai incitante din Brașov, cu interpretări de clasă internațională ale tinerelor staruri ale scenei muzicii clasice.

Ediția de anul acesta îi va avea drept invitați de onoare pe Gémeaux Quartett și Dan Dediu, într-o interpretare de excepție a coloanei sonore a filmului Ecaterina Teodoroiu de Ion Niculescu-Brună (1931). Ediția a patra mai aduce un omagiu regizorului suedez Ingmar Bergman, de la nașterea căruia se împlinesc 100 ani. La Kruhnen Musik Halle, patru muzicieni vor interpreta piese de pe coloana sonoră a filmelor lui Bergman, pe coregrafie de Petra Binder, nou cooptată de echipa vibrate!festival.

În secțiunea Sinestezia descoperim numeroase workshop-uri, masterclass-uri, expoziții, conferințe și performance-uri. Artistul româno-american Sasha Meret, aflat în rezidență la Universitatea Transilvania, îi va onora cu prezența pe participanţi printr-un vernisaj al expoziției intitulate metaforic „Processions for Vanishing Ideas” și o conferință în cadrul vibrate!festival. Iar DJ Remus Miron va învârti vinyl-uri în Piața Sfântul Ioan, pe fundal de proiecții video.

Tu pe cine doreşti să asculţi la această ediție?

Luna aceasta Filarmonica Brasov implineste 140 de ani de activitate

Filarmonica Braşov şi-a inagurat primul concert în anul 1878 care l-a avut ca dirijor pe Anton Brandner, care mai era compozitor şi pedagog. Acesta poate fi considerat fondatorul filarmonicii.

După moartea lui A. Brandner în anul 1900, repertoriul orchestei se diversifică iar viaţa de concerte se amplifică sub conducerea lui Max Krause. Activitatea frenetică a Societăţii filarmonice braşovene este întreruptă de ultimii doi ani ai primului război mondial, ani în care viaţa muzicală braşoveană va pierde cei mai buni muzicieni ai săi: Max Krause în 1917 si Rudolf Lassel în 1918.

După terminarea războiului, societatea filarmonica brasoveană îşi va relua activitatea în anul 1919 când Paul Richter este ales dirijor al Orchestrei Societăţii. Paralel cu concertele simfonice şi vocal-simfonice, Emil Honigberger organizează prima stagiune de muzică de cameră în cadrul societăţii „Neue Zielgesellschaft”.

După 66 de ani, timp în care pe podiumul şi la pupitrul orchestrei s-au aflat personalităţi de excepţie Johann Strauss în anul 1848, Joseph Joachim şi Johannes Brahms în 1878, Richard Strauss – 1921, Felix von Weingartner – 1923, George Enescu – 1923, 1928, 1930, Edwin Fischer, Societatea filarmonică braşoveană se desfiinţează.

Viaţa muzicală anterioară va fi continuată, timp de două decenii, de marele dirijor şi profesor de muzică Dinu Niculescu, cel care a reuşit să adune fonduri şi să reorganizeze orchestra. Stimulată de colaborarea unor mari dirijori ca George Georgescu şi Constantin Silvestri orchestra obţine succese triumfale şi câştiga, pe drept cuvânt întreaga atenţie, fiind transformată din 1949 în Filarmonica de stat „G. Dima” Braşov, numele fiind păstrat de-a lungul timpului şi abandonat doar după Revoluţie.

Prima ediţie a „Festivalul Internaţional al Muzicii de Cameră”, a avut loc în anul 1970. În acelaşi an, din iniţiativa şi sub conducerea maestrului I. Ionescu-Galati director al Filarmonicii între anii 1973 – 1986, a fost înfiinţată Orchestra de cameră a Filarmonicii Braşov, iar trei ani mai târziu orchestra simfonică realizează primul turneu peste hotare.

Pe parcursul întregii existenţe colaborările cu numeroşi artişti, oaspeţi de mare renume, au avut darul de a confirma valoarea orchestrei şi de a contribui la creşterea sa calitativă şi artistică.

În prezent, sub conducerea directorului Liviu Mates, Filarmonica Braşov susţine o bogată activitate concertistică în cadrul fiecărei stagiuni, având angajaţi instrumentişti de o reală valoare artistică, dirijori şi solişti de renume naţional şi internaţional.

sursa foto: filarmonicabrasov.ro

Ce drumetii se mai fac in zona Brasovului

Se apropie perioada în care în oraş este foarte cald şi abia mai poţi respira, aşa că îţi rămâne doar să te gândeşti pe ce munte să ajungi pentru a te relaxa câteva ore şi pentru a inspira un aer mai curat.

Noi îţi propunem să faci o mică escapadă în Masivul Postăvaru care este situat la 1799 de metri altitudine. Oferă o panoramă superbă a staţiunii Poiana Braşov, a oraşului Braşov, precum şi a Munţilor Bucegi şi Ciucaş. Dacă vă aventuraţi până în vârf veţi avea senzaţia că sunteţi deasupra lumii, veţi admira peisaje superbe şi veţi avea parte de o porţie bună de aer curat.

O drumeţie spre Masivul Postăvaru începe în Poiana Braşov. De aici aveţi mai multe variante pentru a ajunge în vârful muntelui. Puteţi lua telecabina dus-întors, puteţi merge pe jos sau puteţi alege un traseu combinat (urcare cu telecabina, coborâre pe jos). Cunoscătorii recomandă un traseu combinat. Aşa veţi putea admira peisajele superbe şi nici nu veţi obosi prea tare. Traseul este accesibil şi copiilor, dar este nevoie să aveţi încălţăminte adecvată pentru că drumul este pietros.

Odată ajunşi la poalele muntelui, vârful este aproape, cam la 15 minute de mers pe jos. Trebuie să aveţi puţină atenţie deoarece traseul este stâncos. Nu aveţi cum să vă rătăciţi. În vârful Postăvaru care are 1799 metri altitudine, există o belevedere amenajată unde veţi simţi că sunteţi deasupra lumii. Oriunde întoarceţi privirea veţi observa peisaje superbe. Într-o parte veţi admira Braşovul şi Poiana Braşov, iar în cealaltă Munţii Ciucaş, Munţii Bucegi, dar şi Valea Prahovei. Priveliştea vă va tăia respiraţia, iar dacă afară este soare totul este mult mai spectaculos. Nu vă grăbiţi, aşezaţi-vă pe piere şi admiraţi frumuseţea naturii. Veţi avea parte de o porţie bună de aer curat.

La coborâre, dacă alegeţi să mergeţi pe jos, aveţi la dispoziţie un traseu marcat: Drumul Roşu. Nu vă abateţi de la el şi nu încercaţi scurtături prin pădure deoarece s-ar putea să vă întâlniţi cu ursul. Traseul este unul uşor, care şerpuieşte prin munte şi nu trebuie să aveţi mare condiţie fizică. Durează maxim o oră şi jumătate dacă mergeţi lejer şi vă mai odihniţi pe drum. La final veţi ajunge tot în zona telecabinei din Poiana Braşov.

Iţi place să faci drumeţii pe munte?

Trei evenimente la care sa mergi in luna iunie in Brasov

Pentru noi luna iunie este un moment de relaxare şi de reconectare cu evenimentele culturale din Braşov. Aşadar, mai jos sunt o parte dintre evenimentele ce vor avea loc luna aceasta.

10 iunie @ Lac Noua între orele 09:00 şi 15.00
Cei de la Braşov Heroes sunt la a V-a ediţie a cursei cu obstacole a comunităţii, în care celebrează responsabilitatea socială. Ei consideră că faptele bune sunt la modă, iar prin evenimentele lor promovează curajul de a spune ce gândești și bucuria de a trăi alături de oameni care empatizează cu perseverența de a depăși obstacolele inerente vieții de zi cu zi. Dinamismul acestui eveniment s-a construit în cinci ediții în jurul generozității a peste 5.000 de oameni: Braşov Heroes.

Dacă ţi-ai dorit vreodată să fii supereroul cuiva, acum ai ocazia. Înscrie-te într-o cursă cu obstacole și, prin taxa de participare sau printr-o donație, îi ajuți să-și îndeplinească obiectivul. Mai multe detalii: http://www.brasovheroes.fundatiacomunitarabrasov.ro/

14 iunie @ Teatru Particular Braşov de la ora 19:00
În urmă cu aproape opt ani s-a născut un Teatru Particular. A fost o finalizare a unui act izvorât din curaj, dar mai ales din pasiune. Fondatoarea acestui spaţiu de artă este Dorina Roman, actriţă consacrată şi prin pregătire, dar mai ales, lucru rar, prin vocaţie.

Dorina Roman a mai ştiut să aducă pe lângă ea şi câţiva coechipieri, nu mulţi, poate nu chiar cele mai răsunătoare nume din branşă ale momentului, dar care ştiu bine să spună ceea ce este de spus. Apoi un repertoriu atent ales şi munca tenace şi-au spus cuvântul, iar luna această se sărbătoresc opt ani de activitate şi de spectacole de neuitat. Mai multe detalii: http://www.teatrulparticularbrasov.ro/

15 iunie @ Concert Goran Bregović între 17:30 şi 23:30
Ţi-ai dorit vreodată să mergi la un concert Goran Bregović, dar nu ai avut ocazia până acum? Pe 15 iunie, Observatorul de Covasna – cel mai important cotidian din județul Covasna aniversează 15 ani de existență cu un super concert Goran Bregović și a sa celebră Wedding & Funeral Orchestra, care va avea loc la Sfântu Gheorghe – stadionul Sepsi OSK.

Mai multe detalii: https://covasnamedia.ro/events/landing_ro/event.html

Care este legenda din spatele denumirii zonei Piatra Craiului

Piatra Craiului se întinde pe o suprafaţă de 36 de hectare pe teritoriul judeţului Braşov şi Argeş, unde te poţi relaxa prin numeroase activităţi. Dar te-ai întrebat vreodată care este povestea acestei zone?

Legenda spune că în urmă cu foarte mult timp poporul de prin aceste locuri era condus de un crai mult iubit şi respectat căruia i se spunea Măritul. Ajuns deja bătrân el nu avea nici un copil aşa că hotărăşte să aleagă chiar el un moştenitor al tronului pentru a evita luptele după moartea sa. Organizează în acest scop un concurs în care flăcăii veniţi din toate colţurile ţării să se întreacă în probe fizice şi de înţelepciune.

La o stână din munţi trăia un pastor voinic pe nume Brăduţ. Auzind de competiţia pentru tron a Măritului, tovarăşii pastorului îl îndeamnă să se ducă şi el să îşi încerce norocul. Odată ajuns la cetatea craiului, Brăduţ se dovedeşte a fi cel mai îndemânatic luptător. Urmează apoi o proba în care concurenţii trebuiau să urce cât mai repede potecile întortochiate ale muntelui până la Piatra cea Mare ce se zărea în depărtare. Brăduţ nici nu mai aşteaptă să se odihnească şi pleacă chiar a doua zi de dimineaţă. Pe poteci era neintrecut. Ajuns sus, se pune să mănânce câteva merinde de-ale stânii şi se odihneşte sub un brad, bucurându-se de frumuseţea locului.

După trecerea tuturor probelor fizice, urmează cea mai grea încercare. Brăduţ este dus în sala de judecată unde trebuie să rezolve problemele poporului şi să facă dreptate. Aici este pus în faţa unei ghicitori. Trei fraţi se războiau pentru că au primit drept moştenire trei lăzi: una cu aur, alta cu oase şi una cu pământ. Feciorul le face dreptate explicându-le că tatăl lor a lăsat unuia banii strânşi de el, altuia animalele şi celui din urmă pământul. După judecata dreaptă a voinicului se face mare sărbătoare şi Brăduţ devine noul Crai al locului. De atunci, Piatra cea Mare, pe potecile căreia a urcat Brăduţ, s-a numit Piatra Craiului în cinstea pastorului care, datorită vredniciei şi înţelepciunii sale, a devenit Crai.

Tu ce alte legende mai ştii despre această zonă?

Trei parcuri de aventura pe care le poti incerca in Brasov

sursa: adevarul.ro

Dacă simți nevoia să încerci o nouă metodă de a-ți petrece timpul liber, una ușor neconvențională față de ieșirile clasice la cinema sau prin cafenele, îți recomandăm un parc de aventură care să-ți ridice nivelul de adrenalină. Astfel de parcuri sunt des întâlnite în zona Brașovului, reprezentând recent un nou mod de distracție pentru turiști pe timp de vară. De altfel, majoritatea sunt amenajate în pădure și sunt ferite astfel de caniculă.

Un astfel de parc de aventură este cel din Zărnești, întins pe o suprafață de 5 hectare, la o distanță de 30 de kilometri de Brașov. Poartă numele Wolf Park Aventura și cuprinde mai multe instalații suspendate, precum și patru trasee ce pot fi parcurse prin traversare sau cățărare, împărțite pe diverse grade de dificultate. În parc au fost amenajate de asemenea și șase tiroliene de 2 kilometri. Parcul este deschis între orele 9.00 şi 17.30, iar preţul pentru trei ore de căţărare este de 28 de lei pentru copii şi 38 de lei pentru adulţi.

Un alt loc dedicat amatorilor de senzații tari este parcul de la Cheile Râșnoavei. În schimbul sumei de 100 de lei doritorii pot sări de la o înălțime de 40 de metri, în timp ce pentru 150 de lei distanța urcă până la 140 de metri. Tot aici se află și cea mai înaltă tiroliană din țară, suspendată la o înălțime de 137,5 metri și cu o lungime de 147,2 metri. Mai mult, instalația de bungee juming de la Cheile Râșnoavei este printre cele mai înalte din Europa. Tot aici se află și un pendul, un leagăn imens instalat între pereții parcului cu ajutorul căruia turiștii pot trăi preț de câteva clipe precum celebrul personaj Tarazn.

Nu în ultimul rând un parc de aventură există și în municipiul Brașov, chiar la marginea pădurii, lângă lacul de la Noua. Acesta se întinde pe 2,5 hectare și funcționează deja de ani buni, fiind un parc cu tradiție. Parcul cuprinde opt trasee de cățărare, pe diferite grade de dificultate, dar și o tiroliană ce traversează lacul. Prețurile pentru trei ore de distracţie sunt de 40 de lei pentru adulţi şi 30 de lei pentru copii.

Mai știi și alte parcuri de aventură din împrejurimi? Suntem curioși dacă ai apucat să vizitezi vreunul și ce impresie ți-a lăsat.

Pe 19 si 20 mai turistii prezenti in Brasov pot participa la unul dintre cele mai spectaculoase maratoane din lume

Anul acesta Maratonul Internațional Brașov ajunge la ediția cu numărul IV și va avea loc în zilele de 19 și 20 mai. Acesta este totodată și unul dintre cele mai spectaculoase maratoane din lume, fiind inclus de către Culture Trip într-un top 20 din punct de vedere al peisajului. Într-un clasament ce include maratoane precum cel din New York, Jakarta, Amsterdam sau Rio de Janeiro, articolul explică de ce Maratonul Internațional Brașov oferă niște panorame cu adevărat impresionante.

Participanții vor putea alege în acest an între nu mai puțin de opt curse, dintre care două în premieră. Acestea sunt următoarele: maraton (42 km), semimaraton (21 km), cursa de 10 km, cursa de 5,7 km, necompetitivă și necronometrată, în scop caritabil 100%, team run (4 x 10,7 km), cursa copiilor (500 m & 1 km), cros universitar (2,5 km) și cros de 2,5 km.

Detalii despre înscriere poți găsi aici, însă ține cont de faptul că data limită este pe 15 mai. Fiecare participant va beneficia de un kit de concurs constând în diverse produse și servicii, precum un cip de cronometrare, tricoul oficial, un număr de concurs, o medalie de finisher, o diplomă personalizată, dar și produse de la parteneri.

Maratonul Internațional Brașov nu reprezintă doar o bună oportunitate de a face sport, ci și o ocazie prin care turiștii pot vedea principalele obiective turistice din oraș, precum Piața Sfatului, Biserica Neagră, Strada Sforii, Turnul Alb sau Turnul Negru.

foto: facebook.com/maratonulbrasov/