600 de ani de istorie pentru Bastionul Tesatorilor

sursa foto: picof.net

sursa foto: picof.net

Vă povesteam în urmă cu o săptămână despre Strada Sforii; ei bine, la doar cinci minute distanță de aceasta se află un alt obiectiv turistic al Brașovului, ce merită cu siguranță vizitat. Bastionul Țesătorilor ocupă o suprafață de aproximativ 1.600 de metri pătrați, iar zidurile sale au o grosime cuprinsă între 4 metri la bază și 1 metru la cel de-al patrulea nivel al consturcției.

Construit de către breasla țesătorilor pe patru nivele, cu goluri de tragere, guri de păcură și cu două turnuri de strajă, bastionul are o arhitectură unică în sud-estul Europei. Fiind cruțat de marele incendiu de la 1689, se păstrează în forma sa originală și azi.

Cele dintâi lucrări de construcție au avut loc între 1421 și 1436, atunci când au fost ridicate primele două nivele. Între 1570 și 1573 a fost ridicat cel de-al treilea etaj, iar între 1750 și 1910 au fost executate importante lucrări de restaurare, după ce bastionul se prăbușise parțial în 1701.

Odată cu începutul secolului XX, bastionul este folosit din ce în ce mai mult pentru petreceri și concerte de operă, datorită calității acustice extraordinare de care dă dovadă. În 1950, în interiorul bastionului s-a amenajat Muzeul Țării Bârsei, în care este expusă macheta vechii cetăți a Brașovului și a Șcheiului așa cum arăta la sfârșitul secolului al XVII-lea, precum și arme și produse ale breslei țesătorilor.

Programul de vizitare este în fiecare zi, de marţi până duminică între orele 09:00 – 17:00, luni fiind închis. Biletul pentru adulţi costă 7 lei, iar pentru preşcolari, elevi şi studenţi este de 1.5 lei. Pentru fotografiere trebuie plătită o taxă de 25 lei şi respectiv 35 lei pentru filmare.

De asemenea, dacă accesați acest link vă puteți bucura și de un tur virtual al bastionului.