Alpin Film Festival ajunge duminica in Poiana Brasov

Alpin Film este singurul festival de cultură montană din România, iar faptul că acesta se desfășoară în trei dintre cele mai cunoscute stațiuni montane de la noi este un lucru firesc. Brașov, Predeal și Bușteni găzduiesc în acest an cea de-a treia ediție între 28 februarie și 4 martie.

Alpin Film Festival vine în întâmpinarea publicului cu filme din Belgia, Canada, Polonia sau Austria. Toate filmele din cadrul selecției internaționale au fost sau vor putea fi văzute la Centrul Cultural Reduta, Universitatea Transilvania şi la Centrul Cultural Aurel Stroe din Buşteni. În cadrul festivalului există de asemenea și o competiție națională intitulată „Filmul românesc de munte”, unde vor fi prezentate locuri fascinante atât din România, cât și din restul lumii. Locația principală a acestei competiții este Cinemateca Patria, acolo unde sunt prezente inclusiv echipele filmelor respective.

Pe lângă filme, Alpin Festival oferă celor interesați atât expoziții de fotografie legate de universul montan și alpinism, dar și dezbateri publice, prezentări de carte sau concursuri sportive. Una dintre dezbateri va fi pe tema ariilor protejate, în timp ce o alta va avea ca subiect central educația pentru turismul montan. Nu în ultimul rând se va discuta de asemenea pe tema împlinirii a 100 de ani de turism montan în România.

Duminică, în ultima zi a festivalului acesta se mută în Poiana Brașov, acolo unde începând cu ora 11:30 va avea loc la Centrul de Agrement și Divertisment evenimentul sportiv intitulat „Escaladă cu Zsolt”. La ora 15 același centru din Poiană va găzdui evenimentul „Ziua National Geographic”.

„Am început festivalul acum trei ani cu gândul de a crea un loc de întâlnire a celor care iubesc muntele şi îl înţeleg, de la cei care aleg să îi bată potecile până la cei care fac din alpinism o vocaţie. Există o comunitate puternică în România, sportivi, alergători montani, parapantişti, schiori, alpinişti care au atins diverse vârfuri de şase, şapte sau opt mii de metri în toată lumea. Pentru toţi aceştia, dar şi pentru cei care apreciază muntele fără să practice neapărat un sport, avem cel puţin un film, o carte, un colţ dintr-o expoziţie de fotografie, poveşti care să îi inspire şi să îi unească. Vrem să şi educăm publicul din România, dincolo doar de a-l informa sau a-i oferi o alternativă de weekend. Îi avem alături de noi pe cei care au realizat performanţe extraordinare pe munţii din întreaga lume, oameni din poveştile cărora generaţiile tinere au ce învăţa”, a spus Dan Burlac, directorul Alpin Film Festival şi iniţiatorul proiectului, conform newsbv.ro.

Programul complet al festivalului, dar și descrierile filmelor selecționate pot fi găsite pe www.alpinfilmfestival.ro. E important să știți că dacă doriți să participați intrarea este liberă!

sursa foto: adidasoutdoor.com