Biserica Sfantul Bartolomeu, cea mai veche cladire din Brasov

sursa foto: ro.wikipedia.org

sursa foto: ro.wikipedia.org

Datează din secolul al XIII-lea, din 1223 mai exact; se află pe strada Lungă și este cea mai veche clădire din Brașov. E vorba despre Biserica Sfântul Bartolomeu, devenită acum obiectiv turistic.

Biserica a fost îndemeiată de Herman von Salza, conducătorul ordinului cavalerilor germani și are o lungime de 55 de metri. Coloanele ei sunt sprijinite de socluri puternice şi sunt terminate de capitelurile în stil pre-gotic. Pictura de pe pereţi impresionează prin motivele romanice şi gotice.

Ulterior cutremurului din 1822 altarul a fost refăcut în stil clasicist, s-a instalat o nouă orgă cu 25 de registre, iar în anul 1923 a fost instalat ceasul din turn.

Pe lângă vârsta venerabilă, frumoasa biserică are şi un cea solar funcţional, dar ascunde şi multe mistere. Nimeni nu ştie exact când a fost pictat ceasul solar, dar se pare că este de-o vârstă cu biserica. Ca să aflaţi ora exactă trebuie să urmăriţi cu mare atenţie umbra unei limbi care cade pe un cadran pe care se află cifre romane şi arabe, de la 1 şi până la 12. Pe măsură ce soarele se mută în timpul zilei, la fel face şi tija metalică, iar umbra cade astfel pe altă cifră.

O legendă care este şi acum la fel de vie ca acum câteva sute de ani este aceea că primele fonduri pentru construcţia bisericii au venit de la trei orfane extrem de credincioase. Se spune că acestea şi-ar fi donat toată averea strânsă în timpul vieţii bisericii şi, în semn de recunoştinţă, ar fi fost înmormântate sub altar.

O altă legendă spune că biserica ar fi avut un tunel special de fugă care ar fi ajuns până la strada Lungă. Acesta ar fi fost folosit de localnici în timpurile medievale pentru a-şi ascunde provizii şi pentru a scăpa de cotropitori. Se spună că şi comuniştii şi securitatea ar fost folosit acest tunel pentru misiuni secrete, dar nu sunt date exacte în acest sens.

Turiştii care vizitează acest lăcaş de cult pot merge şi muzeul etnografic, deschis în anul 2003, al cărui patrimoniu cuprinde peste 1500 de exponate. Sunt expuse aici, din donaţiile emigranţilor, piese de mobilier, costume populare săseşti, ţesături şi diverse unelte. Toate acestea recreează o gospodărie tipic săsească în Biserica Sfântul Bartolomeu din Braşov. Nu există taxă de intrare.