Care este legenda din spatele denumirii zonei Piatra Craiului

Piatra Craiului se întinde pe o suprafaţă de 36 de hectare pe teritoriul judeţului Braşov şi Argeş, unde te poţi relaxa prin numeroase activităţi. Dar te-ai întrebat vreodată care este povestea acestei zone?

Legenda spune că în urmă cu foarte mult timp poporul de prin aceste locuri era condus de un crai mult iubit şi respectat căruia i se spunea Măritul. Ajuns deja bătrân el nu avea nici un copil aşa că hotărăşte să aleagă chiar el un moştenitor al tronului pentru a evita luptele după moartea sa. Organizează în acest scop un concurs în care flăcăii veniţi din toate colţurile ţării să se întreacă în probe fizice şi de înţelepciune.

La o stână din munţi trăia un pastor voinic pe nume Brăduţ. Auzind de competiţia pentru tron a Măritului, tovarăşii pastorului îl îndeamnă să se ducă şi el să îşi încerce norocul. Odată ajuns la cetatea craiului, Brăduţ se dovedeşte a fi cel mai îndemânatic luptător. Urmează apoi o proba în care concurenţii trebuiau să urce cât mai repede potecile întortochiate ale muntelui până la Piatra cea Mare ce se zărea în depărtare. Brăduţ nici nu mai aşteaptă să se odihnească şi pleacă chiar a doua zi de dimineaţă. Pe poteci era neintrecut. Ajuns sus, se pune să mănânce câteva merinde de-ale stânii şi se odihneşte sub un brad, bucurându-se de frumuseţea locului.

După trecerea tuturor probelor fizice, urmează cea mai grea încercare. Brăduţ este dus în sala de judecată unde trebuie să rezolve problemele poporului şi să facă dreptate. Aici este pus în faţa unei ghicitori. Trei fraţi se războiau pentru că au primit drept moştenire trei lăzi: una cu aur, alta cu oase şi una cu pământ. Feciorul le face dreptate explicându-le că tatăl lor a lăsat unuia banii strânşi de el, altuia animalele şi celui din urmă pământul. După judecata dreaptă a voinicului se face mare sărbătoare şi Brăduţ devine noul Crai al locului. De atunci, Piatra cea Mare, pe potecile căreia a urcat Brăduţ, s-a numit Piatra Craiului în cinstea pastorului care, datorită vredniciei şi înţelepciunii sale, a devenit Crai.

Tu ce alte legende mai ştii despre această zonă?