Ce trebuie sa stii despre Pestera Valea Cetatii, supranumita si Palatul de Clestar

sursa foto: poianabrasovinfoturist.ro

Dincolo de multitudinea de forme de relief regăsite pe teritoriul României, țara noastră se remarcă și cu numărul mare de peșteri ce pot fi vizitate aici. Foarte multe dintre acestea se află în județul Brașov, astfel că dacă ești pasionat de subiect e destul de ușor să bifezi un număr cât mai mare de peșteri vizitate cu un simplu sejur în această zonă.

Peștera Valea Cetății este una dintre cele mai moderne și mai frumoase din Europa de Est. Se află între Poiana Brașov și Râșnov, într-un decor natural unic și este obiectiv turistic încă din anul 2010. Face parte din rezervația naturală Valea Cetății, ce se întinde pe o suprafață de 18.000 de hectare. Peștera are un kilometru cu totul, însă turiștii pot vizita doar o porțiune de 330 de metri.

Are poteci din fibră de sticlă, un material folosit la construirea primelor avioane invizibile, iar iluminatul este pe bază de led, unic în România. S-a apelat la această metodă pentru a nu deranja coloniile de lilieci ce locuiesc în peșteră. Reprezentanții acesteia spun că un astfel de sistem de iluminat îi face pe turiști să se simtă în peșteră ca-ntr-un veritabil palat de cleștar. De asemenea în acest mod este eliminat și sentimentul de claustrofobie, deoarece pereții nu mai par a fi foarte apropiați, iar locul pare a fi un spațiu deschis, chiar dacă să află sub pământ.

Istoria peșterii se întinde pe o durată de sute de mii de ani, însă aceasta a fost închisă până în anul 1949 din cauza bolovanilor și aluviunilor ce s-au prăbușit de pe munte în timpul furtunilor. Ca urmare a condițiilor meteo extreme poiana din zonă mai poartă și numele de Vârtejul Dracului. Primii exploratori au intrat în peșteră în 1954, iar în urmă cu 8 ani aceasta a fost modernizată. În 2011 a avut loc primul concert în peșteră susținut de Filarmonica Brașov, iar în prezent aceste spectacole au devenit o tradiție și au loc ocazional în sala Catedrală, ce are o înălțime și o acustică impresionante.