Aceasta biserica reprezinta cea mai veche cladire din Brasov

sursa foto: ro.wikipedia.org

sursa foto: ro.wikipedia.org

Te-ai întrebat vreodată cum arată cea mai veche clădire din Brașov? Ar fi putut fi o casă dărăpănată, uitată de lume într-un capăt de stradă sau un fost punct de apărare ce proteja orașul de invadatori. Ar fi putut fi, de asemenea, Biserica Neagră, unul dintre cele mai fotografiate locuri din România.

Adevărul e că titlul de cea mai veche clădire din Brașov aparține unei biserici evanghelice-luterane aflată în cartierul Bartolomeu și ridicată încă din secolul XIII. Biserica Sfântul Bartolomeu a fost construită într-un stil gotic cistercian în anul 1225, fiind inițial romano-catolică.Cel ce a întemeiat-o poartă numele de Herman von Salza și a fost conducător al ordinului cavalerilor germani.

Una dintre principalele atracții ale sale este ceasul solar la fel de vechi precum biserica în sine. Acesta arată chiar și acum ora exactă dacă urmăriți cu atenția umbra unei limbi ce cade pe un cadran pe care se află cifre romane și arabe de la 1 la 12.

Una dintre cele mai cunoscute legende din jurul bisericii datează încă dinainte ca aceasta să fie ridicată. Se spune că primele fonduri pentru construcția sa au venit de la trei orfane ce și-au donat în acest scop întreaga avere, ia acum se află înmormântate sub altar. O altă legendă vorbește despre un tunel secret ce leagă biserica de strada Lungă, folosit atât de localnici pentru a ascunde provizii, cât și de comuniști pentru diverse misiuni.

În 2015 aceasta a devenit oficial obiectiv turistic. Dacă alegeți să o vizitați puteți de asemenea să treceți și pe la muzeul etnografic din apropiere. Acesta cuprinde piese de mobilier și costume populare săsești ce alcătuiesc o gospodărie tipic săsească în Biserica Sfântul Bartolomeu. Cele două pot fi vizitate gratuit.