Patru motive pentru a vizita Cetatea Fagarasului

sursa foto: turistintransilvania.com

sursa foto: turistintransilvania.com

Cu o istorie de peste 600 de ani Cetatea Făgăraș a servit de-a lungul anilor drept închisoare, cetate de apărare sau locul în care se organizau diverse baluri în perioada domniei lui Mihai Viteazul. Construcția sa a început în 1310 și avea scop strategic, de apărare a sud-estului Transilvaniei de atacurile tătarilor și otomanilor.

Cetatea are 66 de încăperi întinse pe cinci niveluri. Printre acestea se numără inclusiv o cameră de tortură pe care turiștii o pot vizita, precum și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, ce cuprinde peste 20.000 de piese. În Casa Temnicerului Amburs Janos puteți găsi toate instrumentele folosite pentru torturarea prizonierilor, precum cătușele sau bilele de metal. În turnuri există o expoziție ce prezintă perioada în care cetatea a servit drept închisoare comunistă pentru peste 4 mii de deținuți.

Fecioara de Fier este expusă în Sala Dietei. Cel mai de temut instrument de tortură din perioada medievală, Fecioara de Fier poate fi găsit tot aici. Prizonierii asupra cărora era folosită erau inițial mințiți că sunt iertați de pedeapsă și că tot ceea ce au de făcut este să sărute icoana Fecioarei Maria. În acel moment se declanșa un mecanism din podea, cușca era închisă, iar trupul celui condamnat la moarte era străpuns de țepușe.

Turiștii se pot semna în cartea de oaspeți din Sala Tronului. Sala Tronului se află la etajul al doilea între patru încăperi reconstituite conform cu documentele oficiale. Aceasta purta în trecut numele de „Marele Palat”, însă în timpul perioadei comuniste a fost închisă. În prezent turiștii se pot semna în cartea de oaspeți și pot face poze așezați pe zilțuri.

În fiecare weekend are loc schimbul gărzii. Cetatea are o gardă formată din zece străjeri îmbrăcati în armuri ce reprezintă copii fidele ale celor din secolul XVII. Schimbul gărzii se întâmplă sâmbăta și duminica de la ora 12.

Cetatea Făgărașului poate fi vizitată din lunia iunie până în luna octombrie, de marți până vineri în intervalul 10-19, iar în weekend în intervalul 10-18. Între lunile octombrie și mai programul de vizită este între orele 8 și 17, respectiv 9-17 în weekend. Un bilet costă 15 lei pentru adulți și 7 lei pentru copii.