Ce trebuie sa stiti despre Cetatea Feldioarei inainte de a o vizita

sursa foto: ghidvideoturistic.ro

sursa foto: ghidvideoturistic.ro

Cetatea Feldioarei urmează să fie redeschisă spre vizitare în această vară, după ce lucrările de reabilitare au început în urmă cu aproape cinci ani. De altfel cetatea nu a mai putut fi vizitată de 30 de ani. De aceea vrem să vă prezentăm câteva informații despre cetate pe care e bine să le cunoașteți înainte de a o vizita.

Pentru început amintim faptul că numele localității Feldioara vine de la cuvântul maghiar „foldvar”, care înseamnă „cetate de pământ”. Însă la origini ea purta numele de Marienburg, dat de cavalerii teutoni la sosirea lor în 1211; acest lucru semnifică localitatea Sfintei Marii, cea care patrona ordinul cavalerilor.

Aceștia au fost însă alungați la scurt timp după, însă nu înainte să-și lase amprenta asupra locului: prezența lor poate fi observată azi pe ruine;e cetății. După plecarea cavalerilor teutoni comunitatea săsească din zonă a ridicat turnurile și curtinele cetății, însă aceasta a fost distrusă de invazia tătarilor din secolul XIII.

Cetatea Feldioara a fost apoi construită practic de la zero de localnici, care i-au atribuit o incintă ovală, cu intrare prin partea sudică și turnuri de apărare prevăzute cu niveluri separate plin platforme. Fortificația a fost însă refăcută și ulterior, conform unui document din anul 1439 care atestă acest lucru. Mai mult, cetatea a fost distrusă atât în 1439 de către turci, precum și în 1457 de Vlad Țepeș.

„În cele două turnuri unde aveam spațiu acoperit vom face expoziții cu obiectele descoperite la săpăturile arheologice. Acestea sunt acum la mai multe muzee din țară și am vorbit să le aducem înapoi pentru că acum vom avea unde să le expunem. De asemenea, lângă Cetate este și Biserică Evaghelică și discutăm cu reprezentanții ei să o deschisă și pe aceasta pentru turiști. Avem în plan și construcția unei parcări la baza fortificației” a spus primarul Sorin Taus pentru Adevarul.ro.

După cum se poate observa, construcția a suferit foarte multe daune de-a lungul istoriei, astfel că la începutul anilor 2000 ea era nimic altceva decât o ruină. Acum însă aceasta poate deveni un obiectiv turistic important din Brașov, pe care turiștii să îl poată vizita cu prima ocazie.