Descopera Cetatea Prejmer, una dintre cele mai bine pastrate fortificatii din Europa

sursa foto: descoperalocuri.ro

Undeva în Transilvania, în județul Brașov, se află comuna Prejmer, un loc puțin cunoscut turiștilor, dar cu o istorie aparte. Originea așezării este necunoscută, la fel și data exactă a fondării sale, însă numele său duce cu gândul la poporul slav. Dacă e să ne raportăm la documente atunci prima atestare a localității datează din 1240, din vremea regelui Bela al IV-lea al Ungariei.

Cu câteva decenii înainte, însă, Cavalerii Teutoni au pus bazele Cetății Prejmer, cel mai vechi monument istoric din Brașov și una dintre cele mai bine păstrate fortificații din întreaga Europă. Cetatea a fost ridicată în 1211 cu scopul de a-i apăra pe locuitorii acelei zone de invaziile turcilor. Are forma unui cerc ce înconjoară Biseriva Evanghelică, în timp ce zidurile sale sunt înalte de 12 metri și groase de 3-4 metri.

Cetatea Prejmer a trecut de-a lungul timpului prin 50 de atacaturi ale turcilor, iar legendele din jurul ei spun c-a fost răpusă o singură dată. Chiar și atunci acest lucru ar fi fost cauzat de faptul că inamicii au păstrus în cetate în calitate de prieteni, transformându-se ulterior în atacatori.

Mai mult, Cetatea Prejmer este singurul obiectiv turistic din România care a primit trei stele în Ghidul Verde Michelin, destinat turismului. „Din ce ştim este singurul obiectiv turistic din ţară care a obţinut 3 stele în Ghidul Verde Michelin. Este un ghid pentru turiştii cunoscutori, iar cam 10-15% dintre vizitatorii noştri vin după ce au citit acest ghid. Anul trecut am avut peste 60.000 de turişti”, a declarat Silvia Zeimes, managerul Cetăţii Prejmer pentru Adevărul.

Dacă alegi să vizitezi fortificația de la Prejmer poți descoperi unul dintre cele mai vechi altare din Transilvania, pictat în secolul XV. Aceasta reprezintă unul dintre puținele obiective turistice care au scăpat neatinse după perioada comunistă, asta și ca urmare a faptului că între anii 1960 și 1973 statul român a semnat o investiție de 18 milioane de lei pentru restaurarea sa.

Cetatea era un punct strategic important, cu bastioane, porţi de fier şi poduri care se ridicau. Printre legendele din jurul ei circulă una conform căreia la una dintre invazii un tătar a fost lovit în cap de „dintele” unei porți de fier, iar în urma loviturii cel care a avut de suferit a fost chiar dintele porții. Astfel în prezent putem admira în interiorul cetății o poartă de fier „știrbă”.

O altă legendă spune că, în cazul în care un cuplu se certa, acesta era obligat să locuiască pentru mai mult timp în „odaia împăcării”, un loc în care cei doi parteneri aveau de împărțit un singur tacâm și un singur blid.