Cum sa te imbraci atunci cand alegi sa urci pe munte iarna

Expedițiile montane sunt o adevărată provocare în orice sezon, cu atât mai mult iarna, atunci când condițiile meteo fac dintr-o drumeție simplă una mult mai dificilă. Tocmai de aceea trebuie să fii echipat corespunzător și să știi cum să te îmbraci pentru a face față temperaturilor scăzute.

Pentru acest gen de activități există regula celor trei straturi de haine. „Pe munte trebuie să vă puteţi mişca, să nu staţi ud dacă transpiraţi şi să nu îngheţaţi de frig. Primele haine care vin în contact cu pielea trebuie să fie un tricou şi un colant care să absoarbă umezeala. Chiar dacă bumbacul este comod, nu este recomenadat. Echipamentul trebuie să fie similar cu cel purtat la schi. Apoi se recomandă un polar şi jambiere (şosete înalte). Al treilea strat trebuie să fie impermeabil format din geacă şi pantaloni. Ghetele de munte trebuie să fie călduroase, nu foarte grele şi obligatoriu impermeabile pentru a nu vă uda la picioare. Nu uitaţi mănuşile deoarece vă pot feri de degerături„, a declarat ghidul montan Valeriu Tomas conform Adevarul.

Până la momentul în care îți alegi vestimentația e important să verifici în primul rând prognoza meteo, să te asiguri că zăpada nu este prea mare și că nu există riscul unei avalanșe. Ține cont de fiecare dată de traseele marcate special pentru astfel de drumeții și nu te abate de la ele. De asemenea indicat este ca pentru o astfel de expediție să ai un grup mai mare de persoane, deoarece poate fi periculos dacă alegi să mergi de unul singur iarna pe munte. În cazul în care alegi totuși să pornești singur la drum anunță pe cineva înainte care este traseul pe care îl vei urma, pentru a ști unde ești în cazul în care se întâmplă ceva.

Nu în ultimul rând nu uita să iei cu tine lichide și mâncare pentru energie, dar și un telefon încărcat cu care să chemi ajutor în caz de nevoie. Dacă ții cont de toate aceste lucruri atunci cu siguranță că vei reuși să te bucuri de o adevărată aventură. Iar dacă ai făcut o astfel de expediție de iarnă îți așteptăm impresiile și sfaturile.