Cuvinte despre Poarta Ecaterinei din Brasov

sursa foto: wwromania.wordpress.com

sursa foto: wwromania.wordpress.com

Poarta Ecaterinei a fost construită în anul 1559 pentru a facilita accesul şcheienilor în Braşov, la mijlocul laturii dintre Bastionul Țesătorilor şi cel al Fierarilor, pe locul unei vechi porți din secolul XIV sau XV, distrusă atât de inundații, cât și în urma năvălirilor turcești.

Denumirea Porţii Ecaterinei provine de la numele unei mănăstiri catolice de călugăriţe, care s-a aflat în locul unde a fost ridicat turnul porţii. De-a lungul timpului, Poarta Ecaterinei a fost cunoscută sub mai multe denumiri, Porta Superior, Porta Corpus Christi sau Porta Sanctae Katharinae.

De formă pătrată, construcţia a fost realizată pe trei nivele, având în partea superioară patru turnuleţe ce simbolizau „Jus Gladii”, un privilegiu medieval care dădea conducătorilor brașoveni dreptul de a aplica pedeapsa supremă.

În documentele vremii s-a menţionat că pentru fiecare din cele opt guri de tragere ale turnului au fost aduse bombarde de la Praga. Bombarda era o armă de foc de artilerie formată, iniţial, dintr-o țeavă de bronz, întărită cu cercuri de oțel cu care se aruncau ghiulele de metal sau de piatră asupra cetăţilor asediate şi asupra altor fortificații, folosind praf de pușcă pentru propulsarea proiectilelor.

Bolta turnului este pictată în stilul Renaşterii, iar arhitectura acestuia este unică în lume, făcând din el o preţioasă bijuterie artistică. După deschiderea porţilor de la Târgul Cailor din anul 1820 şi Şchei din 1828, Poarta Ecaterina a fost zidită şi folosită drept magazie până în anul 1955.

Între anii 1971-1973 a fost restaurată păstrându-i-se aspectul original. În prezent, turnul porții este renovat și adăpostește expoziții periodice de artă și istorie.