Expozitia Brasov 1916 marcheaza 100 de ani de la intrarea in Primul Razboi Mondial

sursa foto: wikipedia.org

sursa foto: wikipedia.org

În perioada 27 august – 30 octombrie Casa Sfatului va fi gazda expoziției „Brașov 1916”, realizată pentru a marca 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Astfel, Brașovul își propune să devină în această vară centrul istoric al României.

„Având în vedere că în 1916 pe teritoriul Brașovului s-au desfășurat o parte dintre cele mai importante lupte de pe frontul românesc, respectiv bătălia Brașovului, Pasul Predeal, Fundata-Giuvala și Vama Buzăului, iar Brașovul a fost cel mai important oraș transilvănean în care a intrat armata română, la 16 august pe stil vechi (28 august, stil nou) este normal să ne dorim să marcăm cum se cuvine acest eveniment și să transformăm Brașovul în cel mai important oraș istoric al țării, în acest an”, a spus Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie.

Proiectul „Brașov 1916” va oferi turiștilor mai multe evenimente ce vor avea loc în Piața Sfatului din oraș. De exemplu în sala de expoziții temporare a Casei Sfatului, la primul etaj, va fi amenajată expoziția „Brașov 1916. Intrarea României în Primul Război Mondial”. Cea de-a doua expoziție va fi afară, lângă Casa Sfatului, în aceeași perioadă.

În cadrul aceluiași eveniment, în perioada 26-28 august turiștii prezenți în Brașov se vor bucura de un festival de reconstituire istorică, tot în Piața Sfatului. 70 de reenactori (actori amatori care reconstituie bătăliile istorice) din România și din străinătate vor participa la eveniment.  „Ne dorim să recreăm inclusiv momentul special, de la ora 0.00 a nopții de 26 spre 27 august, când România a intrat în război”, a spus Nicolae Pepene.

„Brașov 1916” are în program și un simpozion pe tema Primului Război Mondial, cu conferințe dedicate publicului larg, susținute de istorici și personalități culturale. Tot atunci se va lansa și un volum de documente istorice dedicate momentului „Brașov 1916”.

Aceia dintre voi care au pe acasă diverse obiecte legate de viața din Primul Război Mondial pot merge să le ducă la Muzeul Județean de Istorie, unde reprezentanții instituției vor realiza o arhivă digitală cu documente și fotografii vechi, din colecții private.

Sursa: monitorulexpres.ro