Faceti cunostinta cu Bastionul Graft!

sursa: catacombelebrasovului.wordpress.com

sursa: catacombelebrasovului.wordpress.com

Dacă în trecut v-am povestit despre istoria Bastionului Țesătoarelor, astăzi ne îndreptăm atenția către un obiectiv turistic ușor asemănător. La începutul secolului XVI, mai exact între anii 1515 și 1521 a fost construit în centrul Brașovului de astăzi Bastionul Graft, sau Bastionul Poartă, cum mai este el cunoscut din pricina formei sale.

Motivul ridicării sale a fost cel de legătură între oștenii de la acele vremuri și Turnul Alb, Bastionul având o poziție favorabilă în vederea apărării zonei de nord-vest a cetății. Ulterior zidul său este dublat de un altul, exterior, moment în care apele ce veneau din Șchei au fost captate într-un canal, denumit în germană Graft; de-aici își ia numele mai apoi și cel la care azi ne referim drept Bastionul Graft.

De-a lungul timpului Bastionul a avut de suferit multe daune, începând cu ploile torențiale ce i-au slăbit zidul și terminând cu dispariția unei inscripții de pe peretele nordic, ce nu a mai putut fi restaurată din lipsa unei copii.

Cel mai recent Bastionul Graft a fost renovat între anii 2004 și 2005, ocazie cu care a fost amenajată în interiorul său o secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov, cu tematica „Meșteșugarii din Brașov – apărători ai cetății”. Aflată la etajul al doilea, expoziția cuprinde arme, armuri și muniții utilizate la apărarea cetății, dar și panouri informative cu documente și fotografii ale fortificațiilor medievale din Brașov.