Cum arata harta cu toate fortificatiile din Brasov

Sursa foto: ro.wikipedia.org

Dacă stăm să le numărăm, în Brașov există nu mai puțin de 15 fortificații pe care turiștii le pot vizita. De la Biserica Neagră, poate cel mai cunoscut obiectiv turistic din oraș, până la cele opt bastioane, fiecare dedicat unei meserii: avem astfel Bastionul Țesătorilor, al Postăvarilor sau al Cojocarilor. Toate acestea au avut inițial caracter militar și scop defensiv, de apărare a locuitorilor orașului împotriva invadatorilor străini. Majoritatea fortificațiilor au fost construite între secolele XIII și XIX.

Casa Sfatului a servit inițial drept turn de supraveghere, însă pe măsură ce orașul s-a dezvoltat aceasta a devenit primărie. În prezent aici poate fi vizitat Muzeul Județean de Istorie. În apropierea ei se află Casa Negustorilor, cea care de-a lungul timpului a avut mai multe denumiri, precum Podul Bătușilor sau Casa Hirscher. Inițial acest loc era folosit pentru desfacerea mărfurilor executate de diferite bresle, însă acum clădirea adăpostește galerii comerciale, o cafenea și un restaurant, fiind declarată monument istoric.

Harta fortificațiilor include și cele patru porți celebre ale orașului: Poarta Principală, Poarta Vămii, Poarta Străzii Negre și Poarta Ecaterinei. Fiecare dintre acestea are propria poveste, iar turiștii care doresc să le viziteze le pot găsi pe toate, cu excepția Porții Ecaterinei, în partea de est a Brașovului. Între acestea pot fi admirate și Basionul Aurarilor și cel al Cojocarilor. De partea cealaltă, în vestul orașului se află Bastionul Fierarilor și cel al Țesătorilor. Zona de nord este protejată de Bastionul Graft și de cel al Curelarilor, iar cea de sud cuprinde Bastionul Funarilor.

Fiecare colț al vechii cetăți medievale ce înconjura orașul Brașov este apărat de către unul dintre turnurile Cuțitarilor, Cizmarilor, Turnul Negru și Turnul Alb. Cu puțină ambiție și organizare vei putea vizita fiecare dintre aceste fortificații într-o singură zi, pentru a intra pe deplin în atmosfera medievală ce învăluie orașul de la bazele Muntelui Tâmpa. Harta completă o poți vizualiza mai jos!

sursa foto: ro.wikipedia.org