Lacul Vrajitoarelor: legenda unuia dintre cele mai mistice locuri din Brasov

sursa foto: adevarul.ro

sursa foto: adevarul.ro

Legenda Lacului Vrăjitoarelor începe acum mai bine de 400 de ani. Se spune că acolo unde în prezent se află strada Republicii din Brașov, în trecut se afla un lac pe care cetățenii îl foloseau pentru a depista vrăjitoarele din oraș.

Pentru a decide dacă o femeie era într-adevăr vrăjitoare – cel puțin în ochii cetățenilor, aceștia le legau greutăți de picioare și le aruncau în lac. Dacă reușeau să iasă la suprafată erau considerate a fi slujitoarele întunericului și arse ulterior pe rug.

În acele vremuri era considerată vrăjitorie tot ce era ieşit din tipare. Teama era foarte mare, iar oamenii credeau că fac un bine societăţii şi familiilor lor dacă scapă de vrăjitoare. Lacul Vrăjitoarelor din Braşov este menţionat în mai multe documente, dar nimeni nu ştie exact câte aşa-zise vrăjitoare au sfârşit acolo. Legenda spune că au fost peste 100 de femei. Uciderea vrăjitoarelor era o practică comună în Evul Mediu, dar şi mai târziu,” spune istoricul Ioan Paloian.

În Evul Mediu orice femeie care spunea că este tămăduitoare şi prepara leacuri pentru diverse boli era considerată vrăjitoare. Același lucru se putea spune și despre femeile frumoase, care își faceau un obicei din cucerirea bărbaților. Despre ele oamenii credeau că pot subjuga bărbații cu o simplă privire.

Execuțiile vrăjitoarelor erau publice, iar la ritual participa întreaga comunitate. Deoarece majoritatea cetățenilor credeau în astfel de povești la acea vreme, scopul unor astfel de practici era tocmai acela de a menține teama în rândul populației.

Sursa: adevarul.ro