Trei legende pe care s-ar putea sa nu le stiti despre case faimoase din Brasov

sursa foto: worldofgothic.ro

Orașul Brașov este „gazda” a nenumărate legende, unele mai fantastice, în timp ce altele destul de apropiate de realitatea pe care a fost clădit acest loc. Poate și datorită asocierii sale cu cel mai celebru vampir din lume Brașovul reușește să atragă în permanență turiști prin poveștile pe care le spune.

Dacă privim atent descoperim că aproape fiecare clădire din oraș are propria legendă și ascunde secrete ce așteaptă să fie descoperite. În acest sens am ales trei case celebre cu povești mai mult sau mai puțin cunoscute ce au contribuit în timp la formarea Brașovului din ziua de azi.

Probabil cea mai cunoscută dintre ele este Casa Sfatului, fosta primărie a orașului. Aceasta a fost ridicată în 1420 și a supraviețuit de-a lungul anilor tuturor incendiilor, cutremurelor sau intențiilor de demolare venite din partea comuniștilor. Casa Sfatului este considerată kilometrul 0 al orașului și unul dintre obiectivele turistice majore din Brașov.

Una dintre principalele atracții din cadrul său este ceasul emblematic ce a fost aproape distrus de un fost comandat militar austriac din cauza faptului că sunetul făcut de bătaia gongului îi stresa papagalul. Tot aici se dădeau și sentințele capitale, iar condamnații la moarte erau executați prin diferite metode în funcție de statutul social: cei din pătura înaltă a societății erau decapitați, hoții de rând erau spânzurați, în timp ce persoanele despre care se credea că practică magia erau arse pe rug.

De o legendă aparte se bucură și actualul restaurant Cerbul Carpatin, ce obișnuia să se numească în trecut Casa Negustorilor. Acesta a fost ridicat în 1545 de Apollonia Hircher, cea mai bogată femeie din Brașov. Într-o lume considerată a bărbaților, Apollonia a reușit să adune o avere impresionantă, ba chiar să preia afacerile soțului ei după moartea acestuia din 1541.

Cu toate acestea, conform legendei fiica sa s-a îmbolnăvit de tânără și a murit. Decizia Apolloniei de a o îmbrăca într-o rochie scumpă și a o acoperi cu bijuterii a dus la gestul unor oameni săraci de a jefui mormântul. Partea interesantă, și inexplicabilă totodată, apare atunci când fata a fost dezgropată: aceasta s-a trezit la viață înfăptuind un miracol al acelor vremuri. Acest moment s-a dovedit a fi esențial în decizia Apolloniei Hircher de a construi tocmai Casa Negustorilor despre care am spus anterior.

Nu în ultimul rând, cea de-a treia casă de legendă de pe lista noastră ascunde o poveste petrecută tocmai între Vlad Țepeș și amanta acestuia. Conform legendei Țepeș a fost îndrăgostit de Katarina, o săsoaică din Schei cu care a avut și cinci copii. Așa cum era de așteptat relația dintre cei doi a iscat mai multe revolte ale tinerilor care o doreau pe fată de soție, însă firea geloasă și impulsivă a lui Vlad Țepeș a făcut acest lucru greu de înfăptuit.

Nici femeile nu s-au lăsat mai prejos, astfel că într-o zi au intrat în casa în care se afla fata, au bătut-o, au tuns-o și au dus-o la stâlpul infamiei din Piața Sfatului. Bineînțeles că furia lui Țepeș la aflarea veștii l-a făcut pe acesta să amenințe chiar că va arde întregul oraș. Se spune că tânăra Katarina a fost singura femeie pentru care Țepeș ar fi vrut să divorțeze, mergând chiar până la Papa Pius al II-lea pentru acest lucru. Între timp casa în care cei doi s-au iubit, aflată în centrul orașului, a devenit pensiune și a căpătat numele Katarinei.

Sursa: Adevarul.ro