Legendele Muntelui Tampa, unul dintre simbolurile Brasovului

sursa foto: brasovtour.com

sursa foto: brasovtour.com

Atunci când zici Brașov îți vin automat în minte câteva simboluri cu care asociezi orașul: Piața Sfatului, Biserica Neagră sau Muntele Tâmpa. Acesta din urmă face și subiectul articolului nostru de azi pentru că, lăsând la o parte peisajele pe care le oferă, muntele ascunde și câteva legende cel puțin interesante.

Una dintre cele mai vechi legende spune că sub munte ar exista un lac uriaș ce ar fi de fapt rămășița unei mări, dar și multe tuneluri subterane unde cândva erau ascunse comori. Aceeași legendă afirmă faptul că în cazul în care lacul de sub munte s-ar revărsa ar acoperi complet orașul, însă existența sa nu a putut fi nici confirmată, nici infirmată de geologi.

Cea de-a doua legendă vorbește despre banca de piatră aflată pe aleea de sub Tâmpa. Banca a născut de-a lungul timpului multe întrebări, iar oamenii încearcă să deslușească felul în care a apărut acolo. O poveste romantică devenită între timp o legendă urbană ne spune că stânca din care e făcută banca s-a prăvălit de la înălțime, îngropând sub ea doi amanți care stăteau îmbrățișați acolo. Banca ar fi fost făcută în memoria lor în 1817.

Există și legende cu un grad de fantastic chiar și mai ridicat ce vorbesc despre balaurii care au semănat teroare în oraș. Una dintre aceasta menționează existența unui balaur care ar fi ucis copiii conducătorilor Braşovului și ar fi locuit într-o peșteră din munte. După ce vreme de mai mulți ani oamenii au încercat să-l dovedească, în final un măcelar a umplut cu var o piele de vițel, a dus-o în apropierea grotei și i-a lăsat-o să o mănânce. Legenda spune că burta balaurului s-a umflat atât de tare încât a plesnit, iar Brașovul a redevenit un oraș liber.

Muntele Tâmpa are 950 de metri altitudine și este arie protejată în cadrul Sit Natura 2000. Aici s-au descoperit peste 35% dintre speciile de fluturi existente în România.

Sursa: Adevărul.ro