In Brasov a aparut un nou muzeu: Muzeul din Pod

muzeul din pod

Brașoveanul Florin Filipescu este dovada clară că orice om poate avea propriul muzeu, cu condiția să aibă suficiente povești pe care să le prezinte acolo prin prisma exponatelor. Pensionarul în vârstă de 71 de ani este inginer la origine, locuiește în cartierul istoric Schei și a deschis în podul casei un muzeu.

Poate părea comic la prima vedere, însă treaba este foarte serioasă, ba chiar impresionantă. Expoziția sa poartă un nume simplu, „Muzeul din Pod” și poate fi vizitată gratuit cu condiția să vă faceți o programare în prealabil. În podul lui Florin Filipescu se află obiecte unice de artă populară din secolul XIX precum ceasuri, icoane, fotografii, dar și foarte multe obiecte din perioada interbelică.

Casa a fost a bunicii mele și este de la 1920. A fost cumpărată de frații bunicii, care erau negustori în perioada interbelică. Erau destul de bogați și au putut să-și achiziționeze o casă. Eu aici mi-am petrecut copilăria, iar pe vremea aceea nu se prea se aruncau lucruri. Podul casei era foarte mare, iar totul se ducea acolo. De mic, am fost pasionat să colecționez lucruri. Când vedeam ceva ce mă interesa îl luam din podul mare și-l depozitam într-un podișor mai mic. Am ales podul mic deoarece acolo se ajungea mai greu, iar bunicul nu putea urca pentru că era bătrân. Era un loc numai al meu„, povestește Florin Filipescu pentru site-ul adevarul.ro.

De exemplu, în curtea lui Florin Filipescu poate fi văzut strămoșul frigiderului, care nu consuma curent și care ar putea și acum funcționa perfect. Este, practic, o cutie din lemn de esență tare ca să reziste, iar ca izolație era folosit rumegușul.

Pentru că proprietarul muzeului nu ține colecțiile expuse în permanență e nevoie să vă programați cu cel puțin două zile înainte atunci când doriți să-l vizitați. Florin Filipescu recunoaște că de-a lungul timpului i-au trecut pragul mai mulți turiști nu doar din România, ci și din Europa: „Am avut grupuri de turiști din Europa care au venit și au fost încântați de ce au văzut. Lumea a început să mă cunoască tot mai mult și primesc telefoane de la agenții de turism care vor să aducă grupurile de vizitatori și la Muzeul din Pod. Ușa mea este deschisă pentru oricine.”

Așa cum spuneam, Muzeul din Pod nu percepe taxă de intrare. Florin Filipescu spune că înaintea deschiderii oficiale, din septembrie 2016, obișnuia să facă tururi ghidate ale celor 79 de troițe din Schei.