Obicei de Paste din zona Brasovului

udatul-de-pasti

Un obicei de Paște împrumutat de la maghiari și practicat și în Ardeal este acela al „udatului”.Povestea acestui obicei este una foarte interesantă; se spune că într-o zi o fată creștină mergea la târg ca să vândă ouă. Pe drum s-a întâlnit cu o fată pâgănă, care voia să-i cumpere ouăle. Acestea au început să povestească și fata creștină i-a explicat celeilalte despre credința în Dumnezeu, încercând să o convingă să se creștineze. Fata păgână i-a explicat că se va creștina doar când se va convinge de existența lui Dumnezeu, iar acest lucru se va întâmpla doar când el va colora ouăle în roșu. Această minune s-a întâmplat și cele două fete au leșinat de emoție. Pentru a le trezit, trecătorii care le-au văzut le-au stropit cu apă.

De aici provine legenda maghiară potrivit căruia băieții trebuie să le ude pe femeile din familie și din vecini, iar ele, la rândul lor, să-i cinstească cu băuturi și daruri. Se mai spune că dacă o fată nu este stropită, în acel an nu îi va merge deloc bine, iar dacă este stropită, va rămâne frumoasă tot restul anului.

Fetele îi așteaptă pe băieți acasă, îi poftesc la masă și le oferă roșii și cozonac. Se spune că băiatul toarnă apoi pe gâtul sau pe fața fetei un ulcior cu apă, spunându-i: „Să-ți fie inima curată ca apa și ea să te ferească de orice boală”. Acest obicei imprumutat de la maghiari este folosit deoarece în unele zone din Transilvania fetele sunt asemănate cu florile, și de aceea trebuie udate ca să crească mari. Pe de altă parte, în zilele noastre, acest obicei a evoluat, astăzi fetele nemaifind stropite cu apă, ci cu parfum.

Dacă îți dorești primăvara aceasta să afli mai multe despre cum se sărbătorește Paștele în Transilvania, rezervă-ți acum o cameră la hotelul nostru. Poți găsi ofertele de Paște aici.

 

Sursă info 1,2

Sursă foto