Pestera Valea Cetatii are o sala speciala pentru concerte

Sursa foto: asociatiarosenauturism.ro

Sursa foto: asociatiarosenauturism.ro

La aproximativ 3 kilometri de orașul Râșnov, pe șoseaua Valea Cetății ce duce spre Poiana Brașov se găsește o peșteră ce poartă același nume: Peștera Valea Cetății.

Descoperită acum aproximativ 60 de ani, peștera are o lungime totală de aproape 1 kilometru (958 de metri mai exact). Inițial nu putea fi vizitată deoarece accesul în interior se putea face doar pe burtă, însă în prezent acest aspect a fost remediat.

În Sala Mare pot fi observate stalactite și stalacmite de diferite mărimi ce ajung până la 2 metri înălțime. Încăperea are o suprafață de aproximativ 2.500 de metri pătrați și o înălțime de 20 de metri, iar de acolo se ramifică în mai multe direcții alte galerii secundare. În anii trecuți sala era gazda unor spectacole muzicale inedite tocmai datorită acusticii deosebite. Poate că odată cu începerea sezonului cald concertele se vor relua și anul acesta.

Peștera Valea Cetății a fost declarată Zonă naturală protejată de interes național și monument al naturii, iar începând din anul 2011 a fost introdusă în circuitul turistic românesc. Ca urmare a acestui aspect, în jurul dar și în interiorul peșterii au fost create trotuare, balustrade, pasarele, bare de protecție, scări, dar și un sistem de iluminat bazat pe leduri.

Temperatura din interior este de 9-12 grade Celsius. Prețul unui bilet este de 10 lei pentru adulți și de 5 lei pentru copii, iar un tur ghidat durează aproximativ 20 de minute.