Piata Sfatului: lucruri nestiute despre cel mai cunoscut loc din Brasov

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

sursa foto: worldofgothic.ro

Piaţa Sfatului este cel mai cunoscut şi cel mai fotografiat loc din Braşov. Puţini ştiu însă istoria şi legendele ei sângeroase.

Piaţa Sfatului poate fi considerată punctul 0 al Braşovului, atât la propriu cât şi la figurat. Este cel mai vizitat loc din oraş, aici ajungând peste 1 milion de turişti în fiecare an. Este şi kilometru 0 al Braşovului. De aici, de la Casa Sfatului, se măsoară toate distanţele rutiere spre toate colţurile ţării.

Casa Sfatului a fost în perioada medievală Primăria Braşovului. Aici se dădeau toate sentinţele capitale, dar acestea se duceau la îndeplinire în Piaţa Sfatului, în locul unde acum este fântâna arteziană. Condamnaţii erau executaţi prin diferite metode în funcţie de statutul social. Oamenii cu stare erau decapitaţi, hoţii de rând erau spânzuraţi, iar vrăjitoarele erau arse pe rug.

Tot în Piaţa Sfatului exista şi Stâlpul Infamiei. Aici erau aduse femeile care aveau aventuri cu soţii altor femei, dar şi cele care erau foarte frumoase şi erau considerate un pericol de către soţiile negustorilor. Femeile care erau puse la stâlpul infamiliei erau umilie, li se tăia părul, erau bătute, iar uneori chiar lovite cu pietre. Se spune că dacă o femeie ajungea la stâlpul infamiei era mare ruşine şi niciun bărbat nu o va mai dori vreodată de soţie.

Piaţa Sfatului a fost dintotdeauna locul unde se aduna toată lumea bună a oraşului. Aici, din 1520 a existat timp de mai multe secole un celebru târg. Se găseau de toate, de la fructe, legume, carne și peşte, la cele mai frumoasă veşminte aduse din Orient şi bijuterii preţioase. Negustorii veneau aici din toate colţurile ţării, dar şi de peste hotare.

Se spune că Piaţa Sfatului ar fi brăzdată de mai multe tuneluri. Trei dintre ele ar duce la Biserică, iar unul ar ajunge chiar până sub Tâmpa. Cercetările istorice nu pot confirma exact harta tunelurilor, dar este clar că ele au existat. Există în centru mai multe guri de tunel, care au fost astupate în timp. Arhitectura de acum a zonei nu permite efectuarea de cercetări.

Legenda tunelurilor dă însă un aer de mister centrului vechi al Braşovului. Se spune că aceste tuneluri erau folosite ca refugiu împotriva atacatorilor. Aici erau ascunse provizii, dar şi o parte din bogăţiile oraşului. Tot aici s-ar fi ascuns şi o parte dintre locuitori în timpul invaziilor.