Doua povesti mai putin cunoscute despre Biserica Neagra din Brasov

Biserica Neagră

Sursa foto: blog.hotelguru.ro

Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale Brașovului este fără îndoială Biserica Neagră, cea care a fost al doilea cel mai fotografiat obiectiv turistic din România în 2016. Despre lăcașul religios se știu multe lucruri, însă poate la fel de multe sunt și poveștile pe care acesta le ascunde. Construcția bisericii a început în anul 1383, iar de atunci a reușit să adune asupra ei o mulțime de legende care o transformă astăzi într-un punct de interes pentru turiștii de pretutindeni.

Poate nu știai, dar undeva în vârful bisericii se regăsește statuia unui copil ce pare că stă aplecat, un lucru deloc obișnuit pentru o astfel de construcție. Deși motivul amplasării sale acolo este necunoscut, există legende despre ceea ce ar putea ea însemna. Mulți consideră că statuia înfățișează un ucenic ce lucra la construcția bisericii ce a fost ucis de un meșter temător că acesta i-ar putea lua locul. Atunci când meșterul a aflat că băiatul îl admira și vorbea frumos despre el a fost cuprins de remușcări și i-ar fi ridicat o statuie, fix înainte să-și recunoască fapta și să fie condamnat la moarte.

O a doua legendă vorbește despre un accident ce s-ar fi petrecut în timpul ridicării bisericii, atunci când fiul unui meșter a căzut chiar sub privirea tatălui său. Îndurerat, acesta a ridicat statuia dedicată băiatului, exact în poziția în care l-a văzut pentru ultima oară în viață.

Cum spuneam, multe povești ce gravitează în jurul Bisericii Negre pot contribui la istoria sa, însă parcă niciuna nu o face atât de mult precum cea despre cimitirul aflat în curte, care ar putea schimba chiar anul de „naștere” al Brașovului. În urmă cu aproximativ 5 ani acolo s-au găsit peste 1.400 de morminte, însă două dintre ele au atras atenția în mod special arheologilor: este vorba despre două morminte ce par a fi atât de vechi încât ar fi posibil chiar ca istoria Brașovului să pornească cu mult înaintea scrierilor din documentele oficiale. Deși prima atestare istorică a orașului datează din anul 1235 se pare că Brașovul ar fi mai vechi cu 50 de ani.

Acestea sunt doar unele dintre legendele ce gravitează în jurul Bisericii Negre, însă dacă știi și altele noi abia așteptăm să le aflăm!