Primul muzeu dedicat ursuletilor de plus din Romania se afla la Zarnesti

sursa foto: adevarul.ro

sursa foto: adevarul.ro

Primul muzeu din România al ursuleților de pluș a fost inaugurat sâmbătă, 17 octombrie la Rezervația de urși de la Zărnești. Acolo se află în prezent expuse peste 200 de jucării, cele mai multe dintre ele fiind donate de vizitatori din Germania și Franța.

Există, însă, și doi urși de pluș uriași, ce provin din partea familiei regale britanice. De asemenea, actriţa irlandeză Evanna Linch, din seria Harry Potter, a adus personal un ursuleţ de pluş la Zărneşti. Printre donaţiile primite din Marea Britanie există şi un ursuleţ deja celebru, realizat manual. Este vorba de jucăria pe care Mr. Bean o poartă peste tot împreună cu el.

Sanctuarul de urşi „Libearty” din Zărneşti, cunoscut în toată lumea, este considerat un model şi pentru alte ţări. În cei 10 ani de când funcţionează, rezervaţia a reuşit să salveze 85 de urşi, dintre care cei mai mulţi erau ţinuţi ilegal în circuri sau pe lângă restaurante.

„Din cauza faptului că aceşti urşi au trăit aproape de oameni, nu pot fi eliberaţi în pădure, deci sanctuarul este înconjurat de un gard dublat de o protecţie electrică şi trebuie încă hrăniţi în paralel cu ceea ce găsesc singuri în pădure. Un sistem video de supraveghere permanentă ne permite să-i localizăm şi să protejăm rezervaţia de orice intruziune”, a afirmat Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei „Milioane de prieteni”.

Deschiderea muzeului marchează cei 10 ani de activitate ai Rezervaţiei de la Zărneşti, cea mai mare din Europa de Est. Întreg spaţiul a fost amenajat astfel încât urşii să aibă parte de un mediu cât mai apropiat de habitatul natural. Animalele au bârloguri şi „piscine”, iar mâncarea le este plasată în anumite locuri, astfel încât animalul să facă efortul s-o caute.

Muzeul urșilor de pluș va fi deschis publicului abia în primăvară, atunci când colecția de jucării va fi completă.