(Alte) Trei bastioane pe care sa le vizitati in Brasov

sursa foto: ro.wikipedia.org

sursa foto: ro.wikipedia.org

Au fost ridicate începând cu secolul XV de către diferite bresle, care le foloseau pe timp de pace pentru depozitarea mărfurilor, iar la vreme de asediu sau atac deveneau fortărețe. Bastioanele din Brașov obișnuiau să fie 8 la număr, însă în prezent doar trei au fost păstrate integral. Pe lângă acestea, alte trei au fost renovate recent și merită descoperite atunci când veți ajunge cu prima ocazie în Brașov, în timp ce alte două au fost desființate.

Despre trei bastioane am povestit și noi pe blogul nostru de-a lungul timpului: Bastionul Țesătorilor, Bastionul Graft și Bastionul Postăvarilor. Dacă primele două intră în categoria celor păstrate integral până în prezent, cel de-al treilea a fost renovat în urmă cu doar câțiva ani. Pe lângă bastioanele Aurarilor și Curelarilor, care nu mai există, au mai rămas trei despre care vrem să povestim.

Bastionul Fierarilor este ultimul dintre cele rămase intacte de-a lungul timpului. Datează încă din 1521, are o formă pentagonală și este construit pe trei nivele. Printre evenimentele importante ce se învârt în jurul său amintim extinderile suferite în 1526 și 1668 (atunci când a și primit forma sa definitivă) sau marele incendiu din aprilie 1689, care l-a transformat într-o ruină. Din 1734 e folosit doar în scopuri non militare, precum depozitarea de grâne. În 1923 în bastion au fost aduse Arhivele Brașovului, care au rămas acolo definitiv.

Bastionul Cojocarilor a fost ultima oară renovat în 2005. I se mai spune și Bastionul Tăbăcarilor și a fost construit în anul 1452. Avea formă de turn semicircular, goluri de tragere și guri pentru smoala topită și comunica cu Bastionul Postăvarilor printr-o galerie făcută de-a lungul zidului exterior.

Nu în cele din urmă, Bastionul Funarilor (sau Frânghierilor) este primul bastion din Brașov menționat în documente, în anul 1416. Are o formă hexagonală și avea, inițial, 10-12 metri înălțime. Incendiile din 1461 și 1689 au provocat distrugeri masive asupra arhitecturii, astfel că atunci când a fost refăcut, bastionul a servit drept depozit pentru diverse materiale. Ultima oară acesta a fost renovat în urmă cu 10 ani, în 2006.