Turnul Alb completeaza lista obiectivelor turistice din Brasov

Foto: Horia Varlan

Foto: Horia Varlan

Multitudinea de obiective turistice din Brașov face din acest oraș una dintre destinațiile de vacanță preferate de români. Unul dintre aceste obiective este Turnul Alb, cu o istorie ce începe încă în 1460, atunci când s-a dat startul ridicării sale. Construcția a fost finalizată, însă, abia 34 de ani mai târziu, dar impresionează chiar și în ziua de azi.

Construcția are o înălțime de 20 de metri în partea ce dă spre oraș și 18 metri către deal, iar pe vremuri accesul înăuntru se făcea cu ajutorul unor scări mobile; în prezent la intrare există trepte din piatră. Atunci când a fost ridicat Turnul Alb era cea mai înaltă fortificație din Brașov.

Forma sa de potcoavă a făcut ca turnul să fie destinat breslelor cositorarilor și arămarilor, în timp ce denumirea provine, așa cum era de așteptat, de la culoarea ce îl acoperă: varul alb. Turnul Alb se află la aproximativ 60 de metri de zidul cetății, reușind să comunice cu aceasta printr-un pod mobil.

Din păcate acesta nu a scăpat de consecințele incendiului din 1689 și a ars, fiind renovat abia în 1723. De atunci, însă, turnul a mai fost renovat de nu mai puțin de 5 ori, ultima oară în 2006. Astăzi turnul adăpostește un muzeu ce se poate vizita contra sumei de 7 lei pentru adulți, 1,5 lei pentru elevi și 4 lei pentru pensionari.