Tururi ghidate gratuite in cinci arii protejate din Brasov

sursa foto: adevarul.ro

sursa foto: adevarul.ro

Vești bune pentru turiștii care urmează să ajungă în Brașov în luna august: Fundația Pro Park și Asociația Carpaterra vor organiza mai multe excursii ghidate în cinci arii protejate ale zonei, și anume Cheile Dopca, Coloanele de bazalt, Cotul Turzunului, Dealurile Homoroadelor şi Muntele Tîmpa.

Cei care sînt interesaţi de astfel de vizite ghidate trebuie să urmărească site-ul Pro Park pentru a vedea datele exacte pentru fiecare excursie, iar apoi să se înscrie. Vom merge pe principiul «primul venit-primul servit». Cei care participă la aceste excursii vor beneficia gratuit de transport, de masă şi ghidaj pe parcursul zilei“, a spus Roxana Iordăchescu, managerul proiectului „Descoperă natura din judeţul Braşov!“.

Fiecare vizită poate cuprinde maxim 15 persoane. Primii care au avut parte de un astfel de tur ghidat au fost, în acest weekend, tinerii de la Centrul de Voluntariat, care au vizitat zona Racoş – Mercheaşa, unde se află cel mai bătrîn stejar din România, care are 900 de ani.

Metoda folosită pentru a determina vechimea se bazează pe măsurarea circumferinţei, care este de 9,2 metri. Avînd în vedere că specialiştii consideră că, la fiecare 100 de ani, un arbore cîştigă un metru în circumferinţă, s-a tras concluzia că vîrsta acestui stejar din păşunea de la Mercheaşa este de 900 de ani.

În aceeaşi zonă Racoş – Mercheaşa, voluntarii care au făcut turul în weekend au văzut şi vulcanul stins şi Coloanele de bazalt de la Racoş. La fel ca şi în viitoarele tururi, ghidajul a fost asigurat de reprezentanţii Asociaţiei Carpaterra.