Un belgian a traversat pe jos Romania pentru a inaugura ‘autostrazile pietenilor’

Începând cu anul trecut România este conectată la rețeaua de poteci europene, așa-zisle „autostrăzi pietonale” care facilitează traversarea pe jos a continentului. Prin intermediul unui proiect derulat de Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor (SKV) în România au fost amenajate două astfel de poteci care se leagă de rețeaua de 12 deja existentă deja pe bătrânul continent.

Cele două poteci denumite E3 și E8 formează împreună două trasee de 2.000 de kilometri. Prima, E3, merge de la Oradea până la Porţile de Fier, unde trece spre Serbia, în timp ce E8, cea de-a doua potecă vine din Ucraina şi străbate Carpaţii Orientali, Meridionali şi ajunge tot acolo se unesc cele două, trecând în Serbia, apoi Bulgaria. O parte din E8 poartă numele de „Via Carpatica” şi trece chiar şi prin Braşov, pornind din Serbia şi încheindu-se în Austria. Tot în cadrul proiectului, o parte dintre poteci au fost marcate sau remarcate, cu ajutorul voluntarilor.

Unul dintre cei care a încercat deja poteca E3 este globe-trotterul belgian Pierre Gaspard, un personaj autentic, pasionat de traversarea lumii pe jos. În aventura sa de aproape 4.000 de kilometri i-a fost alături cel mai bun prieten, câinele său Prouto. „Am plecat din 16 iulie din Luxemburg şi am terminat circuitul în Bulgaria, la Marea Neagră, în urmă cu câteva zile, un traseu ce a însemnat peste 3700 de kilometri,” a spus Pierre conform bzb.ro. „Oamenii au urmărit cu interes aventura mea şi cred că acum sunt mulţi cei care au o altă percepţie despre România sau Bulgaria, de exemplu.”

Înainte de a ajunge în România Pierre a traversat Germania, Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria. La noi în țară a ajuns pe 18 octombrie, fără a ști prea multe informații. Aici, acesta a făcut inclusiv o oprire în Poiana Brașov, unde s-a filmat live pe Facebook și a împărtășit din experiențele sale cu comunitatea ce îl urmărește. Clipul respectiv poate fi văzut pe pagina sa.

Provocarea a fost cu atât mai mare pentru Pierre cu cât a avut de străbătut România în perioada iernii. Ție cum ți se pare ideea de a traversa toată țara, sau chiar tot continentul pe jos, folosind aceste „autostrăzi pietonale”? Ai fi dispus să încerci o astfel de experiență?