Valea Poeziei, un proiect cultural special in Brasov

sursa foto:  incomod-media.ro

sursa foto: incomod-media.ro

În încercarea sa de a obține titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, Brașovul propune un proiect cultural inedit, diferit de celelalte realizări de până acum. Este vorba despre promovarea şi valorificarea poeziei dedicate orașului, prin zugrăvirea treptelor din Cartierul Valea Cetăţii cu versuri semnate de clasici ai literaturii române, creându-se astfel o „antologie murală” a Braşovului.

Proiectul prevede pregătirea generală şi zugrăvirea versurilor pe pereţii verticali ai treptelor din cartierul «Valea Cetăţii». Pentru aceasta, trebuie reparate cele circa 500 de trepte din cartier, de pe străzile Muncii, Cernei, Valea Cetăţii, D. Gherea, Arinului şi Molidului. În aceeași perioadă se vor selecta versurile care vor fi inscripţionate pe pereţii verticali ai treptelor. Pentru aceasta, vom selecta unul sau mai mulți artiști plastici pentru reproducerea versurilor pe pereţii verticali ai treptelor, iar aici ne gândim să-i implicăm pe elevii Liceului de Arte Plastice Hans Mattis-Teutsch”, a precizat viceprimarul Ciprian Bucur.

După ce această acţiune-pilot se va finaliza în cartierul Valea Cetăţii, proiectul va fi extins înspre zona parcurilor. Inscripţionarea se va face cu şabloane şi spray cu vospele, iar elevii vor putea face arabescuri ale literelor, pentru a înfrumuseţa caligrafia.

Cu această ocazie, Primăria Brașov a încheiat un parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România. Adrian Lesenciuc, președintele filialei din Brașov a Uniuni, precizează că „dat fiind faptul că în mod normal literatura presupune activităţi în spaţiul central al oraşului şi în mai mică măsură apropierea de cartiere, demersul este unul de excepţie. Dar cum consumatori de cultură sunt în toate cartierele oraşului, este firesc ca din partea noastră să pornească un astfel de proiect. Pentru că e greu să aduci un om de pe stradă la o lansare de carte, dar e mai uşor să vii acasă la el, să îi oferi această oportunitate.

În urmă cu opt ani, Primăria Braşovului a finanţat un volum de poezii dedicat Braşovului. Am considerat necesar să folosim acest demers şi vom începe cu cartierul Valea Cetăţii. Sunt versuri aparţinând clasicilor literaturii române, de la Andrei Mureşianu până la Szemler Ferenc. Sunt implicaţi mai mulţi parteneri, Grupul Iubim Braşov (Facebook), Inspectoratul Şcolar, Liceul de Artă Hans Mattis-Teutsch. Scopul este aducerea culturii în cartiere şi câştigarea de capital de imagine pentru desemnarea Braşovului drept Capitală Culturală Europeană în 2021.

sursa foto: adevarul.ro

sursa foto: adevarul.ro