Zona Brasovului, paradisul celor mai spectaculoase pesteri din Romania

sursa foto: lataifas.ro

sursa foto: lataifas.ro

Grotele din preajma Braşovului sunt printre cele mai frumoase, mai răcoroase şi mai originale din România. În loc de aer condiţionat, ventilatoare, evantaie, ştranduri şi găleţi cu apă, vă puteți răcori natural vizitînd o peşteră.

Astfel, în Munţii Piatra Craiului se găsește peştera cu cel mai adânc gol alpin. Gura de intrare a peşterii este situată la o altitudine de aproximativ 2.000 m, în apropierea Hornului Mic. Grota are cea mai mare denivelare din România şi din Europa (-540 m) şi este a opta din lume, fiind inclusă în cadastrul mondial al celor mai profunde goluri alpine. Parcurgerea peşterii e recomandată numai celor antrenaţi.

În Făgăraş sunt peşterile cele mai vechi de pe teritoriul ţării şi cele mai multe grote cu gheţari subterani. Una dintre ele e peştera aflată la cea mai mare altitudine din România, alta deţine recordul naţional pentru colecţia de ceramică descoperită cel mai sus în ţara noastră, iar alta este locul cel mai înalt în care există viaţă subterană.

Peştera Valea Cetăţii este situată la 3,5 kilometri de Râşnov, pe versantul vestic al Masivului Postăvarul. Se poate ajunge aici cu bicicleta, pe jos sau cu maşina. Ce are deosebit această peșteră? Dantelăriile carstice, tavanul plin de stalactite şi acustica specială. De doi ani de când peştera a fost amenajată şi introdusă în circuitul turistic, oaza de răcoare naturală găzduieşte în fiecare weekend concerte de muzică clasică, în interpretarea muzicienilor de la Filarmonica Braşov.

În Munţii Perşani există aşa-numita Peşteră a Scoicilor, cu formaţiuni spectaculoase formate din fosilele scoicilor şi a altor vieţuitoare din marea care cîndva acopera Ţara Bârsei. Descoperită în 1981, Peştera Comăna, cunoscută de localnici şi sub denumirea de Peştera din Valea Mănăstirii, este o rezervaţie naturală de tip speologic, declarată arie protejată. Prezintă interes speologic, dar şi faunistic datorită prezenţei unei comunităţi de liliac cu urechi de şoarece (Myotis myotis), specie cavernicolă (protejată prin lege).

Peştera Liliecilor din satul Peştera, comuna Moieciu, se află la o altitudine de 950 m. Aici îşi au habitatul sute de colonii de lilieci. Trebuie să păstraţi liniştea. Mamiferelor zburătoare le place acest loc subteran pentru temperatura constantă tot timpul anului, de circa 10 grade C. Peştera nu a fost electrificată şi nici nu este deschisă publicului, cu toate că dacă vreţi să intraţi, nu vă opreşte nimeni. Liliecii, unii dintre ei aparţinînd unor specii unice în lume, nu trebuie deranjaţi.

Cine vrea să cunoască toate comorile naturale ale Ţării Bârsei, trebuie să meargă şi în profunzime, în adîncurile pămîntului, acolo unde natura a săpat acum milioane de ani monumente spectaculoase, care te fac să îngheţi de uimire.