Una dintre cele mai faimoase herghelii din Europa se afla in apropierea Brasovului

Chiar dacă ești sau nu pasionat de cai, noi îți recomandăm să faci o vizită hergheliei de la Sâmbăta de Jos, cea mai mare din România și una dintre cele mai cunoscute, dar și cele mai vechi din toată Europa.

Aceasta se află la doar 12 kilometri de Brașov, fiind înființată în anul 1874. În prezent are peste 100 de lipțani, este deschisă publicului și oferă inclusiv spectacole de dresură. Herghelia este vizitată anual de mii de turiști.

Aici pot fi văzuţi cai din toate cele opt familii ale rasei lipiţane: Neapolitano, Conversano, Tulipan, Pluto, Favory, Siglavy Capriola, Maestoso şi Incitato. Herghelia se poate vizita între orele 10.30 şi 16.00 de miercuri până duminică, iar biletul de intrare costă 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii.

Turiştii pot vedea caii în grajdurile hergheliei, iar dacă nu fac gălăgie îi pot inclusiv mângâia. Angajații locului îți vor povesti despre istoria hergheliei, în timp ce tu vei putea urmări de asemenea caii în timpul antrenamentelor. Pentru 120 de lei vei putea face plimbări cu trăsura, iar la cerere pot fi organizate inclusiv spectacole de dresaj. În cadrul hergheliei poate fi vizitat şi un muzeu unde sunt prezentate poze de la începuturile lipiţanilor în România, dar şi premiile câştigate de-a lungul timpului de aceștia.

Caii lipiţani proveniţi din herghelia de la Sâmbăta au ajuns în ultimii ani în aproape toate ţările europene şi uneori au trecut chiar Oceanul. Inteligenţa lipiţanului, frumuseţea şi aspectul său exterior, eleganţa mersului, culoarea lui caracteristică, dar şi aptitudinile de tras la atelaj fac din această rasă una dintre cele mai importante şi apreciate rase din România. Rasa lipiţan a fost creată în urmă cu patru secole, iar la noi în ţară a fost adusă în urmă cu opt decenii.