Care este povestea din spatele denumirii Pesterii de Gheata

sursa foto: cesavezi.ro

Poate că nu este printre principalele atracții turistice ale zonei, însă Peștera de Gheață este cu siguranță un obiectiv către care merită să-ți îndrepți atenția. Se află în Brașov și face parte din Munții Piatra Mare, la o altitudine de 1.400 de metri.

Este o peșteră verticală cu o arhitectură geologică aparte și poate fi găsită într-un bloc imens de calcar. Dacă nu ar fi marcată ar fi foarte greu de observat, astfel că cel mai probabil ai trece cu ușurință pe lângă ea în cazul în care nu ai ști că se află de fapt acolo. Peștera de Gheață are un aspect de fisură verticală în munte, îngustă, prin care vine un curent foarte rece.

Nu este deloc ușor de vizitat, asta ca urmare a faptului că turiștii care vor să intre în ea sunt nevoiți să urce printr-o fisură strâmtă cu dimensiuni ce pot varia de la un metru și jumătate până la chiar și doar jumătate de metru. În peșteră nu există scări, astfel că singura modalitate de a o parcurge implică sprijinitul de pereți și urcatul pe bolovani căzuți, un lucru deloc ușor în cele mai multe cazuri. La toate acestea se adaugă și faptul că suprafața este una foarte alunecoasă.

Totuși prima parte a peșterii este ceva mai ușor de vizitat, deoarece lumina naturală de afară poate reprezenta un real ajutor. Pentru partea a doua însă este nevoie de o pregătire specială. Îți recomandăm să fii echipat cu bocanci, un pulover gros și o lanternă puternică. Pe măsură ce înaintezi vei putea descoperi diverse formațiuni de gheață, în timp ce temperatura peșterii se menține constantă vară, la zero grade, și în scădere pe durata iernii. Lungimea totală a Peșterii de Gheață este de 50 de metri.

Pentru a ajunge la peșteră trebuie să pornești de la Cabana Dâmbul Morii și ai la dispoziție două trasee posibile: prin Șirul Stâncilor, traseu marcat cu punct roșu sau prin Canionul Șapte Scări, pe traseul marcat cu bandă galbenă. De altfel zona este ideală pentru cei pasionați de cățărări, deoarece în apropiere de Peștera de Gheață se află și alte microforme carstice precum Prăpastia Urșilor.