Trei legende mai putin cunoscute din Brasov

Brașovul este plin de legende, care mai decare mai bizare. Pentru astăzi ți-am pregătit trei dintre cele mai puțin cunoscute și vom vorbi, pe rând despre un așa-zis lac al vrăjitoarelor, un copil-lup, dar și de istoria din spatele stemei orașului.

Se spune că un Lac al Vrăjitoarelor ar fi existat în urmă cu mai bine de 400 de ani în zona intersecției de unde pornește astăzi strada Republicii. Vorbim de o perioadă în care femeile ce pretindeau că sunt capabile să prepare leacuri pentru diverse boli erau considerate vrăjitoare.

Deoarece teama de vrăjitoare era atât de mare în acele timpuri lacul din centrul Brașovului a devenit locul de veci al multor femei considerate astfel. Acestea erau aduse în lanțuri în fața unei mulțimi adunate în jurul lacului, unde li se legau greutăți de picioare și erau aruncate în apă. Mitul spune că dacă o persoană reușea să plutească și să nu se înece aceasta era de fapt o vrăjitoare cu puteri malefice. În mod evident nicio femeie nu a reușit să facă acest lucru, însă asta nu împiedica în vreun fel mitul să fie propagat mai departe.

O altă legendă ce datează încă din anul 1781 vorbește despre un tânăr de 20 de ani ce ar fi fost găsit în pădure de către un localnic. Acesta l-a luat acasă pe băiat, însă nu a reușit niciodată să-l învețe să comunice sau să se comporte ca un om normal. Tânărul se hrănea cu frunze și carne crudă și abia după trei ani a fost convins să poarte haine și încălțări. Conform legendei acesta reacționa ca un animal în majoritatea timpului și urla de fiecare dată când vedea Muntele Tâmpa. De aceea a intrat în istorie ca fiind un om-lup ce a locuit cândva în Brașov.

Nu în ultimul rând există și o legendă în jurul stemei Brașovului, cu o istorie de mai bine de 1.000 de ani, din vremurile în care orașul era un simplu sat, iar actualul Centru Istoric nimic altceva decât o pădure. Legenda spune că regele maghiar Solomon, aflat în război cu un popor de invadatori numit Cumanii, a fost urmărit până la Brașov, acolo unde s-a ascuns într-o pădure.

Pentru a nu fi recunoscut acesta și-a dat jos coroana și a pus-o pe tulpina unui copac, fapt ce i-a făcut pe cumani să creadă că regele a căzut într-o prăpastie și a murit. Coroana a fost găsită abia câteva sute de ani mai târziu de către un țăran care se afla în pădure la adunat lemne de foc, iar Brașovul a căpătat numele nemțesc Kronstadt, sau Orașul Coroanei.

Tu ce alte legende mai știi despre orașul nostru?