Cine este Gheorghe Samoila, colectionarul de secrete din Cetatea Rasnov

Născut practic la poalele Cetății Râșnov Gheorghe Samoilă este un pasionat al istoriei locurilor natale și a reușit să colecteze de-a lungul timpului o serie de obiecte reprezentative pentru cetate, din diferite secole.

„Mie îmi place să spun tot ce ştiu. Alţii duc cu ei secretele în mormânt, dar eu nu sunt aşa,” spune acesta într-un interviu acordat celor de la Adevărul. „La început am avut câteva monede, iar apoi, am început să strâng una câte una de unde am putut şi eu, de prin ţările prin care am umblat şi de la prieteni. Acesta a fost doar începutul. Aşa am prins gustul. După aceea, am început să caut obiecte tot mai vechi, specifice locului.”

Gheorghe Samoilă cunoaște toate secretele Cetății Râșnov, iar colecțiile sale sunt expuse chiar în interiorul acesteia, putând fi admirate de orice turist. Bărbatul în vârstă de 71 de ani este pasionat de monede, pălării, insigne, trofee, haine și unelte și este de părere că fiecare obiect poartă propria-i poveste. Cel mai vechi dintre obiectele colecționate de el este un crăițar din anul 1760, în timp ce cel mai valoros este o monedă de argint cu chipul lui Carol I.

Colecția sa preferată este cea a lucrurilor foloste în cetate în perioada interbelică și în perioada Imperiului Austro-Ungar. Din această colecţie face parte o piuă veche de 300 de ani, folosită la măcinatul făinei de grâu. Nu lipsesc nici o pereche de schiuri, vechi de 100 de ani sau un aparat foto de la 1918.

Dacă ești curios să descoperi colecțiile sale o poți face oricând, vizitând Cetatea Râșnov. Te așteptăm să ne spui cum ți s-a părut totul și care au fost obiectele tale favorite.

Sursa foto: 9am.ro