Cum arata harta cu monumentele din Brasov dedicate eroilor din Primul Razboi Mondial

Începând cu luna decembrie vei putea găsi în Brașov o hartă a traseului monumentelor eroilor din Primul Război Mondial. Timp de două luni specialiștii de la Muzeul Mureșenilor au fotografiat și au cules informații despre toate monumentele din judeţ dedicate acestui subiect, iar apoi au realizat panouri expoziționale ce cuprind 144 de monumente, precum și 8.000 de hărți care prezintă traseul acestora.

Monumentele sunt împărţite în mai multe categorii: unele reprezintă militari în luptă, altele sunt de tip funerar de formă paralelipipedică, dar şi cruci sau troiţe. Unele dintre ele se află în cimitirele unor biserici germane sau maghiare, dar cele mai multe sunt ridicate de comunitatea românească. Cel mai spectaculos însă este Monumentul Victoriei din Ungra, care reprezintă o femeie.

Cele mai multe monumente se află într-o condiție foarte bună, iar unele au fost chiar refăcute recent. Cu toate acestea există și monumente aflate în paragină, în timp ce specialiștii care au lucrat la proiect au spus că au avut și surprize neplăcute, precum absența unei pietre funerare din cadrul cimitirului unui erou.

Expoziția va fi prezentată în mai multe licee din județ, astfel încât fiecare elev din Brașov să primească o astfel de hartă. Cu ocazia Zilei Naționale a României expoziţia va putea fi văzută la Muzeul Casa Mureşenilor. Apoi, din 3 decembrie 2018 expoziția itinerantă se va afla la un liceu din Zărneşti, în 10 decembrie 2018, la Rupea, în 17 decembrie 2018, la Făgăraş, iar în 14 ianuarie 2019, la Săcele.