Un lift din Brasov poate fi ales cel mai bun ascensor din lume

Foto: Ionuţ Dincă | adevarul.ro

Este vorba de liftul instalat în „Tunelul Timpului” la Castelul Bran; acesta va candida la concursul internațional de desemnare a ascensorului anului 2019 și este produs de o companie brașoveană. Competiția va avea loc în Statele Unite ale Americii, iar liftul instalat la Castelul Bran este singurul din Europa de Est care a ajuns în această fază.

Cabina liftului este special proiectată pentru Castelul Bran, este unică, are un termen de garanţie de 25 de ani de funcţionare zilnică şi deţine un record deosebit: efectuează cea mai lungă cursă avizată din România, de 31,5 metri, între cele două staţii, cea de pornire şi cea de sosire.

De asemenea liftul este prevăzut cu senzori pentru detectarea seismelor, senzori de fum, temperatură, umiditate, dar şi senzori de detectare a gazelor. În cazul în care acestea se vor activa cabina va fi direcţionată spre staţia superioară. Viteza de deplasare este flexibilă pentru a putea fi adaptată nevoilor şi scenariilor media, iar în interiorul liftului s-au montat ecrane de ultimă generaţie, camere foto şi video, făcând posibilă modificarea spectacolului media ori de câte ori se va dori acest lucru.

Totodată cel denumit „Tunelul Timpului” are o lungime de aproximativ 40 de metri și ajunge la puțul fântânii, pe unde a fost liftul Reginei Maria. Datează încă din anii ’30, atunci când a fost construit la ordinul Reginei cu scopul de a face mai ușor drumul pe care aceasta, bolnavă la vremea respectivă, trebuia să-l parcurgă de la castel la parc.

Dacă nu ai apucat încă să îl vizitezi îți recomandăm să o faci cât de curând deoarece este o experiență inedită.