Festivalul Amural revine la Brasov intre 23 si 26 august

foto: facebook.com/amuralfestival

Despre Festivalul Vizual Amural am mai menționat de câteva ori, deoarece este unul dintre acele evenimente organizate în Brașov la care trebuie să participi cel puțin o dată în viață. Cea de-a patra sa ediție va avea loc în acest an între 23 și 26 august și le va oferi turiștilor patru zile de spectacole audio-vizuale pe Aleea de după Ziduri.

Festivalul Amural este recunoscut drept festivalul cu cele mai multe proiecții video simultane, iar în acest an plusează și cu o listă de spectacole audio-video inedite. În acest sens seara de joi reprezintă o incursiune prin istoria audiovizualului românesc, cu personaje precum Baba Dochia sau Brazda lui Novac prezente pe scena de la Turnul Negru, acolo unde vor crea o atmosferă demnă de anii ’80 pe ritmuri de muzică electro.

„Zidurile medievale devin pagini animate ale unei mari creaţii. Zidul cetăţii, Turnul Alb, Bastionul Graft sunt ecranele cele mai căutate şi mai provocatoare pentru artiştii invitaţi. Surprizele vin însă când adăugăm la lista proiecţiilor Casa Colaj (Crucea Roşie), Casa Bântuită, Turnul Măcelarilor şi chiar râul Graft. Glimt Visuals (SWE) şi Infimensions (CRO) se alătură celor mai bun VJ români – Cote, Paketa12, Noetic, Pareidolia şi tot aşa până la 16 artişti sau studiouri de artă video. Cel mai puternic proiector va fi 15.000 lumeni laser, cea mai nouă şi mai bună tehnologie de proiecţie. Acesta va lumina Turnul Alb, astfel încât proiecţia să fie vizibilă din Piaţa Sfatului şi chiar de pe Tâmpa”, au anunţat organizatorii.

Seara de vineri e dedicată producătorului britanic Max Cooper, ale cărui videoclipuri fascinante sunt întrecute doar de profunzimea muzicii va ocupa Turnul. Ulterior showul se va muta la Visssual, acolo unde e seara fetelor underground. Borusiade vine din Berlin cu un album fresh, Cosima Von Bulove, Chlorys şi Zen pe DN1 pentru a face un show integrat alături de proiecţiile video ale lui Cote.

Sâmbătă scena va fi ocupată de duo-ul Melmann (ARG) – Maotik (CAN) cu un set de muzică şi proiecţii ambele live. Vor prelua cu aceeaşi complexitate, dar cu propriul trip-hop Arms and Sleepers (USA) cu un show cinematic. La finalul actelor artistice scena se mută la Visssual cu un showcase în forţă a minimal-ului românesc: Andrei Ciubuc, alături de 3 dj locali: Mihaio Pol, Vygo şi Mera. Partea video este asigurată de Aural Eye, gazda fetivalului.

Duminica se încheie în căutarea sinesteziei AV cu Danaga & Maria Brudaşcă live cu proiecţii analog, cu iz de trecut. Pe scenă li se adaugă Remus Miron, Moduler şi mulţi alţii.

Intrarea în cadrul evenimentelor desfășurate pe timpul zilei va fi liberă, în timp ce reprezentațiile de seară organizate la Turnul Negru și la hala Vissuals vor percepe taxă de intrare ca urmare a capacității reduse și pentru a acoperi costurile invitaților internaționali. De asemenea se pot achiziționa inclusiv abonamente ce acoperă toate cele patru zile, la prețul de 100 de lei.

Sursa: adevarul.ro

Trei trasee montane pe care sa le incerci vara aceasta in Masivul Fagaras

Sfârșitul verii vine cu cele mai ridicate temperaturi ale anului, iar un drum pe munte poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru a te răcori și a-ți petrece măcar o zi înconjurat de aer proaspăt. În acest sens îți recomandăm nu mai puțin de trei trasee dintre care poți alege pentru o experiență unică în Masivul Făgăraș.

Pentru a ajunge în Munții Făgăraș vei fi nevoit să urci pe cea mai înaltă culme a țării, Vârful Moldoveanu. Durata traseului are aproximativ șapte ore și este unul destul de dificil, iar echipamentul de munte este obligatoriu. De asemenea îți recomandăm ca atunci când pornești să fii însoțit de cineva care cunoaște zona.

Cea mai ușoară variantă, și de altfel și cea mai recomandată de către alpiniștii cu experiență este pe traseul Bâlea Lac – Şaua Capra – Lacul Capra – Portiţa Arpaşului – “La trei paşi de moarte” – Şaua Vartopului – Arpasul Mare – piciorul Mircii – Iezerul Podul Giurgiului – Şaua Podragului – Şaua Ucei Mari – Şaua Orzanelor – Vf. Viştea Mare – Vf. Moldoveanu.

Un traseu mai ușor este cel direct spre Bâlea Lac, unul dintre principalele puncte de atracție din zonă. Acesta are un nivel mediu de dificultate și poate fi parcurs de oricine, însă noi îți recomandăm să ai la tine o pereche de bocanci și câteva haine mai groase. Pe parcursul celor trei ore și jumătate de drumeție te vei putea opri pentru a admira peisajul și vei putea descoperi mai multe obiective turistice precum Curmătura Bâlii, Lacul Doamnei, Valea Doamnei, Muchia Bâlii sau Bâlea Cascadă.

Nu în ultimul rând îți recomandăm o drumeție către al doilea cel mai înalt vârf din România, Vârful Negoiu, aflat la o altitudine de 2.535 de metri. Traseul este unul dificil și poate fi practicat doar vara și toamna. Durează între șapte și opt ore și cuprinde următoarele puncte turistice: Cabana Negoiu – Valea Sărăţii – Şaua Cleopatrei – Vf. Negoiu – Strunga Doamnei – Strunga Ciobanului – Piatra Prânzului.

Așteptăm să ne spui ce alte trasee montane mai cunoști în zonă și dacă ai apucat până acum să parcurgi unul dintre cele recomandate de noi anterior.

Tot ce trebuie sa stii despre pasajul secret al Reginei Maria de la Castelul Bran

Foto: adevarul.ro

În 1930 Regina Maria a dat ordinul de a se săpa un tunel pe sub Castelul Bran pentru a facilita traversarea acestuia către parcul în care Regina, bolnavă la acea vreme, dorea să se relaxeze. Pentru un acces cât mai ușor a fost montat inclusiv un lift electric în zona fântânii din curtea interioară a castelului. Acesta cobora la o adâncime de 30 de metri în subteran, de unde pornea un tunel orizontal realizat în stâncă ce făcea legătura cu Parcul Regal.

Tunelul are o lungime de 40 de metri și a fost reamenajat de către administratorii Castelului Bran în urmă cu doar un an, astfel încât să poată fi vizitat de către turiști. În prezent în cadrul tunelului există holograme interactive cu Regina Maria, Vlad Țepeș și alter-egoul său, Contele Dracula. Accesul se face în același mod în care era făcut și în urmă cu aproape un secol, călătoria cu liftul fiind efectuată în doar 56 de secunde, urmând ca apoi turiștii pot parcurge la pas tunelul de 40 de metri.

Hologramele poziționate pe toată lungimea tunelului îți vor prezenta întreaga istorie a Castelului. În momentul în care ajungi în dreptul lor acestea încep să se miște și să te urmărească cu privirea, în timp ce prin intermediul unui ghid audio poți afla informații suplimentare despre personaje. Odată ajuns la final vei putea chiar să faci o poză cu personajele respective, inclusiv cu Contele Dracula.

„Construcţia unicat a fost executată în cadrul unui monument istoric în condiţii deosebite, în subteran, cu tehnologii speciale, deoarece geometria, atât a tunelului, cât şi a domului, presupune secţiuni fără nici un fel de repetabilitate şi un grad extrem de ridicat de dificultate în realizare. 12 mineri au dislocat 330 metri cubi de stâncă de diverse durităţi, pentru a putea fi mărită secţiunea puţului şi a tunelului orizontal. În egală măsură, cabina liftului este special proiectată pentru Castelul Bran, este unică, are un termen de garanţie de 25 de ani de funcţionare zilnică şi deţine un record deosebit: efectuează cea mai lungă cursă avizată din România, de 31,5 metri, între cele două staţii, cea de pornire şi cea de sosire”, a declarat Bogdana Balmuş, PR manager al Castelului Bran conform Adevărul.

Ține însă cont de faptul că experiența din interiorul tunelului se va desfășura într-un spațiu îngust, cu lumini și zgomote puternice, astfel că experiența nu este destinată celor care suferă de claustrofobie sau epilepsie fotosensibilă. De asemenea menționăm faptul că un bilet de intrare costă 25 de lei și este separat de biletul de vizitare al Castelului, în valoare de 40 de lei; cu toate acestea tunelul în sine poate fi vizitat și independent de accesul în Castel.

Trei legende mai putin cunoscute din Brasov

evenimente brasov

Brașovul este plin de legende, care mai decare mai bizare. Pentru astăzi ți-am pregătit trei dintre cele mai puțin cunoscute și vom vorbi, pe rând despre un așa-zis lac al vrăjitoarelor, un copil-lup, dar și de istoria din spatele stemei orașului.

Se spune că un Lac al Vrăjitoarelor ar fi existat în urmă cu mai bine de 400 de ani în zona intersecției de unde pornește astăzi strada Republicii. Vorbim de o perioadă în care femeile ce pretindeau că sunt capabile să prepare leacuri pentru diverse boli erau considerate vrăjitoare.

Deoarece teama de vrăjitoare era atât de mare în acele timpuri lacul din centrul Brașovului a devenit locul de veci al multor femei considerate astfel. Acestea erau aduse în lanțuri în fața unei mulțimi adunate în jurul lacului, unde li se legau greutăți de picioare și erau aruncate în apă. Mitul spune că dacă o persoană reușea să plutească și să nu se înece aceasta era de fapt o vrăjitoare cu puteri malefice. În mod evident nicio femeie nu a reușit să facă acest lucru, însă asta nu împiedica în vreun fel mitul să fie propagat mai departe.

O altă legendă ce datează încă din anul 1781 vorbește despre un tânăr de 20 de ani ce ar fi fost găsit în pădure de către un localnic. Acesta l-a luat acasă pe băiat, însă nu a reușit niciodată să-l învețe să comunice sau să se comporte ca un om normal. Tânărul se hrănea cu frunze și carne crudă și abia după trei ani a fost convins să poarte haine și încălțări. Conform legendei acesta reacționa ca un animal în majoritatea timpului și urla de fiecare dată când vedea Muntele Tâmpa. De aceea a intrat în istorie ca fiind un om-lup ce a locuit cândva în Brașov.

Nu în ultimul rând există și o legendă în jurul stemei Brașovului, cu o istorie de mai bine de 1.000 de ani, din vremurile în care orașul era un simplu sat, iar actualul Centru Istoric nimic altceva decât o pădure. Legenda spune că regele maghiar Solomon, aflat în război cu un popor de invadatori numit Cumanii, a fost urmărit până la Brașov, acolo unde s-a ascuns într-o pădure.

Pentru a nu fi recunoscut acesta și-a dat jos coroana și a pus-o pe tulpina unui copac, fapt ce i-a făcut pe cumani să creadă că regele a căzut într-o prăpastie și a murit. Coroana a fost găsită abia câteva sute de ani mai târziu de către un țăran care se afla în pădure la adunat lemne de foc, iar Brașovul a căpătat numele nemțesc Kronstadt, sau Orașul Coroanei.

Tu ce alte legende mai știi despre orașul nostru?

Muzeul Iluziilor Optice ajunge in luna august la Brasov

Primul Muzeu al Iluziilor Optice din România va fi deschis la Brașov în premieră națională în data de 1 august, așteptându-i pe turiști să-i treacă pragul preț de 11 zile la Centrul Lux Divina, în Sala Parc.

Acesta vine cu un concept unic în țara noastră, dar și cu un caracter interactiv. Vorbim de peste 100 de exponate, dintre care 24 de oglinzi de mari dimensiuni ce deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin (instrument muzical la care poți cânta fără să îl atingi). Turiștii care vor alege să viziteze muzeul vor putea înțelege cum funcționează iluziile prin contact direct cu acestea, dar și prin explicațiile unui povestitor unplugged care va oferi detalii despre mecanismele lor de funcționare și va face demonstrații live.

„Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanţii de orice vârstă să poată învăţa prin joacă şi interacţiunea directă cu exponatele. Proiectul este, în primul rând, unul educativ şi neconvenţional. Cred că fiecare familie, fiecare copil şi fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor Optice: e o experienţă unică să parcurgi exponatele, să cânţi la theremin sau să te aşezi pe spate pe un pat cu 2200 de cuie fără să ţi se întâmple nimic, la fel cum e amuzant şi provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte”, a declarat Adrian Filpişan, iniţiatorul principal al Muzeului Iluziilor, conform Adevărul.ro.

Muzeul Iluziilor Optice reprezintă un proiect mobil ce își propune să ajungă ulterior în toate marile orașe din România. Acesta vine cu un concept foarte popular în multe orașe din lume în care se află muzee interactive permanente.

În ceea ce privește alcătuirea sa, Muzeul Iluziilor Optice este compus din trei mari capitole, fiecare destinat unui tip diferit de iluzii. Unul dintre ele este reprezentat de Sala Oglinzilor Deformate, gândită special pentru cei mici, care se vor simți preț de câteva minute subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon. O altă sală este dedicată iluziilor optice, unde peste 50 de tablouri originale îi vor provoca pe vizitatori să rezolve misterele ascunse în spatele lor. Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înţeleagă cum funcţionează iluziile. Nu în ultimul rând cea de-a treia sală este dedicată unor concepte precum hologramele, iluzia cinematografică sau thereminului, primul instrument muzical electric.

Durata unei vizite la Muzeul Iluziilor Optice este de 60 de minute, iar preţul unui bilet este de 15 lei.

Castelul Bran se pregateste de evenimentul In Zorii Dictatorilor

sursa foto: castelulbran.ro

Nocturnele Castelului Bran – „În Zorii Dictatorilor” este un eveniment ce are loc între 18 și 20 iulie, timp de trei nopți, în încăperile celui mai celebru castel din România. Evenimentul are loc pentru al patrulea an consecutiv și are ca scop îmbunarea patrimoniului istoric cu magia și miturile dezvoltate în jurul Castelului Bran.

În această perioadă reședința contelui Dracula se va metamorfoza astfel încât să-i transporte pe vizitatori în timp, evocând totodată epoca lui Vlad Țepes, legendele înfricoșătoare și universul lui Bram Stocker. Fiecare încăpere a incintei va crea o atmosferă diferită, iar percepția dintre realitatea istorică și ficțiune se va contopi în spectacol.

Cu scopul inițial de a promova patrimoniul și turismul cultural, precum și valorile Francofoniei, spectacolul „În Zorii Dictatorilor” aduce alături de actorii din Franța și actori profesioniști și tineri din România.

Castelul Bran a fost ridicat în 1212 de către Ordinul Cavalerilor Teutoni și avea rol de fortăreață. Acesta a rămas însă în istorie drept „Castelul lui Dracula” sau reședința celui mai faimos vampir din lume. Desigur că adevărul este departe de mit, iar Vlad Țepeș folosea Castelul Bran doar ca punct de plecare pentru incursiunile sale în Transilvania. Totuși, acest castel este un loc unde poți experimenta mitul și magia istoriei. În curtea castelului este, de asemenea, amenajat un muzeu al satului unde poți descoperi tradițiile și stilul de a trăi ale localnicilor.

Spectacolele încep de la ora 21:30, la Castelul Bran, în fiecare seară, în perioada 18 – 20 iulie 2018. Prețul unui bilet este de 50 lei.

Tiroliana de la Canionul 7 Scari va fi prelungita pana la Dambu Morii

Foto: Ionut Stoica | Youtube

Sistemul de tiroliene de la Canionul 7 Scări are în prezent 2,17 kilometri și urmează să fie extins cu încă 1,6 kilometri până la intrarea trasului turistic „Drumul Familiar” din Dâmbu Morii. Acesta va avea în total 35 de segmente de tiroliană, în timp ce din noul tronson cel mai lung segment va avea 205 metri.

„Extinderea sistemului de tiroliene şi construirea noului foişor costă 220.000 lei, fără TVA, iar finanţarea este asigurată integral din bugetul regiei. Ne-am propus ca în 15 august să punem în funcţiune şi noul tronson, dar totul depinde de vreme. În ultima perioadă, din cauza ploilor, lucrările au avansat destul de încet”, au anunţat reprezentanţii Regiei Pădurilor Săcele, conform bzb.ro.

Pe toată distanța trasului, cel mai lung tronson are 305 metri, în timp ce tronsonul cel mai scurt are 47. Acestea au o înclinație între două și patru grade, iar pentru cei mici există și două trasee cu grad redus de dificultate. Prețul unui bilet este de 50 de lei de persoană pentru traseele lungi și 20 de lei pentru cele destinate copiilor.

Canionul 7 Scări este un loc unic în Europa de Est și datează încă din mezozoic. Există povești ce atestă că inițial acesta a servit drept fundul unei mări și a fost populat de dinozauri. Lungimea defileului este de 160 de metri și are o diferență de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 1.050 de metri. Canionul este format din șapte scări din metal ce se transformă în cascade atunci când volumul de apă al pârâului Șapte Scări crește. De altfel acesta este și motivul din spatele denumirii sale.

Poți descoperi priveliștile oferite de tiroliana de la Canionul 7 Scări în clipul video de mai jos.

Șapte festivaluri la care poti participa in acest an in Brasov

Atât pe durata verii, cât și în toamnă turiști care vor fi prezenți în Brașov se vor putea bucura de o mulțime de festivaluri. Consiliul Județean a aprobat organizarea a nu mai puțin de 17 proiecte culturale, majoritatea fiind destinate Centenarului Marii Uniri. În cele ce urmează am selectat șapte titluri care s-ar putea să te intereseze.

Brașov Jazz & Blues Festival va avea cea de-a șasea ediție în acest an și îi va întâmpina pe turiști cu muzică jazz și blues live, susținută de artiști locali, cât și internaționali. Prima zi a festivalului va fi dedicată jazzului românesc cu ocazia celebrării Marii Uniri.

Amural Festival Vizual este cel mai mare festival dedicat artelor vizuale din România. Acesta durează patru zile și aduce împreună lucrările unor artiști din domeniile artelor vizuale cum ar fi ilutrațiile, fotografia, designul, filmul, animația sau proiecțiile video.

C’Art Fest – Festivalul Internațional de Artă Cristian se află anul acesta la ediția cu numărul cinci. În cadrul său vor avea loc atât evenimente artistice, cât și conferințe și dezbateri pe tema multiculturalității în spațiul românesc.

Festivalul de Film și Istorii Râșnov sărbătorește în 2018 ediția cu numărul 10. Acesta cuprinde secțiuni de muzică și film, expoziții, un târg de carte, dar și o școală de vară și urmează să aibă loc la Râșnov între 20 și 29 iulie.

Les Films de Cannes a Brașov își desfășoară în acest an cea de-a doua ediție și vizează prezentarea unor filme din selecția oficială a Festivalului de la Cannes 2018. Va avea loc între 1 și 3 noiembrie la Centrul Cultural Reduta și vor fi prezentate de criticul de film Irina Margareta Nistor

Dracula Film Festival a ajuns deja la cea de-a șasea ediție. Festivalul durează cinci zile și cuprinde proiecții de filme fantastice, horror, filme ce au ca temă personajul lui Dracula, dar și filme pentru copii. Pe lângă acestea Dracula Film Festival oferă turiștilor și conferințe tematice.

Festivalul Săptămâna Haferland, dedicat promovării culturii satelor săsești din Județul Brașov va avea loc între 2 și 6 august. Prin intermediul acestuia vor fi promovate dansuri săsești, românești și maghiare, dar și opere muzicale ale compozitorilor transilvăneni.

Tu la ce festivaluri ți-ai propus să ajungi în acest an?

Pendulul de la Cheile Rasnoavei este visul turistilor pasionati de adrenalina

Sursa foto: Youtube | Furdui Filip

Dacă ești atras de senzația de adrenalină atunci mai mult ca sigur vei găsi ceva pe placul tău la Cheile Râșnoavei, acolo unde se află un leagăn uriaș, cu o amplitudine maximă de peste 100 de metri. Pe lângă acesta locul găzduiește și cea mai înaltă tiroliană din țară și îți permite să sari de la peste 100 de metri înălțime.

Pendulul respectiv este instalat între pereții Cheillor Râșnoavei, la o amplitudine maximă de 110 metri și la o înălțime de balans de 60 de metri. Dacă ai suficient curaj și o mică doză de nebunie, dar și dacă vei respecta instructajul primit anterior te vei putea lansa în gol și te vei putea bucura de o senzație unică. Prețul unei astfel de activități este de 100 de lei. Îți poți face o idee mai detaliată despre ce implică urmărind clipul de mai jos.

Cheile Râșnoavei te așteaptă și cu alte activități asemănătoare. Una dintre ele este instalația de bungee jumping aflată la peste 100 de metri înălțime, fiind astfel una dintre cele mai înalte din Europa. Costul unei sărituri de la 40 de metri este de 100 de lei, în timp ce pentru experiența completă îți recomandăm să faci o încercare de la 140 de metri, contra sumei de 150 de lei.

Nu în ultimul rând aici poți găsi cea mai înaltă tiroliană din România. Are 137,5 metri înălțime și 147,2 metri lungime. Ea este recomandată tuturor categoriilor de vârstă, însă dacă nu vrei să te încumeți la înălțimi prea mari poți încerca o tiroliană mai mică, aflată la 40 de metri. Prețurile sunt de 70 și respectiv 30 de lei.

Saptamana aceasta Poiana Brasov gazduieste vibrante!festival

În perioada 17-24 iunie 2018 Brașovul va găzdui ediția a patra a festivalului de muzică clasică și arte vibrate!festival. Acesta încearcă să prezinte muzica clasică dincolo de cadrele convenționale și să o aducă mai aproape de oameni. Toate concertele se întâmplă în locații surprinzătoare, de la muzee la spații în aer liber și de la cafenele la terenuri de tenis.

În anul Centenarului festivalul se inspiră din compoziția vizionară a lui George Enescu, Preludiu la unison. Așa cum diferitele instrumente ale orchestrei se reunesc într-o singură melodie în această piesă unică, ediția 2018 reunește sunetul, dansul și culoarea în spațiile cele mai incitante din Brașov, cu interpretări de clasă internațională ale tinerelor staruri ale scenei muzicii clasice.

Ediția de anul acesta îi va avea drept invitați de onoare pe Gémeaux Quartett și Dan Dediu, într-o interpretare de excepție a coloanei sonore a filmului Ecaterina Teodoroiu de Ion Niculescu-Brună (1931). Ediția a patra mai aduce un omagiu regizorului suedez Ingmar Bergman, de la nașterea căruia se împlinesc 100 ani. La Kruhnen Musik Halle, patru muzicieni vor interpreta piese de pe coloana sonoră a filmelor lui Bergman, pe coregrafie de Petra Binder, nou cooptată de echipa vibrate!festival.

În secțiunea Sinestezia descoperim numeroase workshop-uri, masterclass-uri, expoziții, conferințe și performance-uri. Artistul româno-american Sasha Meret, aflat în rezidență la Universitatea Transilvania, îi va onora cu prezența pe participanţi printr-un vernisaj al expoziției intitulate metaforic „Processions for Vanishing Ideas” și o conferință în cadrul vibrate!festival. Iar DJ Remus Miron va învârti vinyl-uri în Piața Sfântul Ioan, pe fundal de proiecții video.

Tu pe cine doreşti să asculţi la această ediție?